Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Zašto bomba u Oslu?

Za sada nije poznato zašto se dogodila eksplozija u Oslu i da li je možda reč o terorističkom napadu. Da li iza njega stoji Al Kaida? Pročitajte šta sve dovodi u vezu Al Kaidu i Norvešku.Do danas je Norveška važila za mirnu zemlju u kojoj je glavna medijska vest mogla da bude da su losovi zakrčili neki lokalni put ili da je ulov ribe nedovoljan... Međutim, danas je Oslo potresla strahovita eksplozija, u kojoj ima žrtava.

Glavno pitanje sada je: zašto se to dogodilo u glavnom gradu Norveške? Da li je reč o terorističkom aktu i ako jeste ko bi mogao da stoji iza njega?

Na mnogim uglednim internet portalima postoji nekoliko teorija o ovom događaju. Jedna od njih je da bi za eksploziju mogla da bude odgovorna najpoznatija teroristička organizacija na svetu - Al Kaida.

Ali, kakve veze ima Al Kaida sa Norveškom?

Britanski "Telegraf" piše da je prva veza Al Kaide i Norveške to što ta skandinavska zemlja učestvuje u operacijama saveznika u Avganistanu. Od tada je Norveška "trn u oku" ekstremnim islamistima. Pre četiri godine, drugi čovek Al Kaide Ajman al-Zavahiri izjavio je da "Norveška učestvuje u ratu protiv muslimana".

Doduše, Norveška ima tek oko 400 svojih vojnika u Avganistanu, ali to je, prema oceni islamskih fundamentalista, dovoljan znak na čijoj je strani ta skandinavska zemlja.

Druga veza Al Kaide i Norveške vraća nas godinu dana unazad. Naime, tada su u Oslu uhapšene tri osobe koje su osumnjičene da su planirale terorističke napade, odnosno da su bili deo mreže terorista.

Tadašnji šef norveške bezbednosti Jane Kristijansen izjavio je da postoji osnovana sumnja da su ta trojica muškaraca povezana sa Al Kaidom i da su deo istrage koje se protiv njih vode u drugim zemljama, poput SAD i Velike Britanije.

Postoji još jedna teorija zašto bi Norveška mogla da bude meta islamskih ekstremista. A to je sada već čuvena kriza u vezi sa karikaturom proroka Muhameda koja je 2005. godine objavljena u jednim danskim novinama, a godinu dana kasnije preneta i u jednom norveškom listu.

To je izazvalo priličan gnev muslimana širom sveta. U Siriji je napadnuta norveška ambasada, a u Pakistanu je meta napada gnevnih muslimana bila zgrada norveške telekomunikacione kompanije Telenor.

Još jedna teorija koja bi mogla da dovede u vezu Al kaidu sa današnjom eksplozijom u Oslu leži u odnosu norveških vlasti prema Muli Krekaru, nekadašnjem lideru islamske gerilske grupe Ansar al-Islam.

On je bio izbeglica u Norveškoj ranih 90-ih godina prošlog veka i godinama je tajno "šetao" od Osla do Kurdistana, dok nije uhapšen 2002. godine. Iako su protiv njega odbačene optužbe za učešće i planiranju terorističkih napada, Norveška ga je proglasila "osobom opasnom po bezbednost zemlje" i naložila da bude u kućnom pritvoru dok nije deportovan u Irak. Za mnoge islamiste širom sveta, to je bio neprijateljski gest Norveške i jasan znak njene politike.

Analitičar Dejvid Lea izjavio je da je veoma teško reći šta se desilo.

"Sigurno nema domaćih norveških terorističkih grupa, mada je povremeno bilo hapšenja u vezi sa Al Kaidom", rekao je Lea, dodajući da je Norveška uključena u operacije u Avganistanu i Libiji, ali da je prerano donositi neke zaključke.
(Mondo)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP