Ispod reke Amazon otkrivena ogromna podzemna reka

Istraživači brazilskog Nacionalnog opservatorija pronašli su dokaze postojanja podzemne reke duge čak 5.920 kilometara, što je otprilike ista dužina kao i sama reka Amazona na površini.

Oni su do otkrića došli proučavanjem promena temperatura u 241 neaktivnom naftnom izvoru, koje je brazilska državna kompanija Petrobras iskopala još u 70-im i 80-im godinama prošlog veka. Nova reka, nazvana Rio Hamza, teče na dubini od 3.993 metra pod površinom.

Računarske simulacija pokazala je kako reka do dubine od 1.707 metara teče gotovo vertikalno, a nakon toga drastično menja smer i počinje teći gotovo horizontalno.

Novootkrivena reka dobila je ime po naucniku koji je predvodio tim, koji je proučavao pomenute naftne izvore. Za razliku od Amazone, čiji je prosečni protok 133.000 kubnih metara po sekundi, Rio Hamza ima daleko slabiji protok od tek 3.090 kubnih metara.

Naucnici su isto tako istaknuli kako je istraživanje te rijeke još uvijek u početnoj fazi te da će se njezin tok potvrditi do 2014. godine.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP