Misteriozna "Leptirica" šokirala Borane

Magistralni put Bor - Zaječar još nema upotrebnu dozvolu, ali zato krije misterioznu pojavu od koje se mnogim ljudima u tom kraju dva dana diže kosa na glavi - "Leptiricu".

Nekoliko vozača, koji se međusobno uopšte ne poznaju, prijavili su policiji u Boru u različito vreme da su na putu u noći između utorka i srede videli žensku osobu obučenu u venčanicu i sa bidermajerom u rukama.

Prijave je primio dežurni policjac, a u policiji kažu da se patrola sa lica mesta vratila neobavljena posla, jer nije primetila ništa neobično, pa ni "Leptiricu".

A da ceo slučaj ima elemente nižerazrednih horor filmovima, potvrđuje i mlada Boranka D. D. (15), koja se te večeri s prijateljima vraćala automobilom iz Zaječara. Ona je samo jedna od najmanje deset osoba koje te noći nisu mogle da spavaju zbog pretrpljenog šoka.

"Još sam u šoku i ne znam kako da objasnim ono što sam videla. Sve se odigralo u nekoliko sekundi. 'Šta je ovo', čula sam uzvik prijatelja koji je vozio. Podigla sam glavu i kraj puta ugledala osobu visoku više od dva metra u venčanici čiji je veo prekrivao lice. Lebdela je dvadesetak centimetara od zemlje i pružala ruku sa bidermajerom ka kolima", rekla je agenciji Beta ta srednjoškolka.

Njen prijatelj D. D. koji je vozio automobil rekao je da je osobu u belom primetio oko 20 minuta posle ponoći na udaljenosti od par stotina metara, ali da se za tili čas stvorila kraj automobila.

"Pružila je ruku ka kolima i prošli smo kraj nje na samo pola metra. Samo sam stegao volan i trudio se da održim pravac vozila", rekao je D. D.

Nekoliko trenutaka ranije, njih je velikom brzinom pretekao drugi automobil, a potvrda njihovog bliskog susreta sa "mladom" usledio je posle samo petnaestak minuta.

"Na ulazu u Bor u urbanom delu grada, kraj puta je bilo parkirano vozilo koje nas je prethodno preteklo i čiji nam je vozač mahao da stanemo. Upitao nas je da li smo i mi videli ono što i oni. Bio je bled k'o krpa, kao i troje njegovih saputnika", rekla je D. D.

Pošto su otišli do policije da prijave slučaj, dežurni službenik je potvrdio da oni nisu jedini koji prijavljuju neobičnu pojavu.

To nije prvi put da vozači u tom kraju, koji važi za kolevku "vlaške magije", primete sablasnu pojavu na putevima Timočke Krajine.

Ono što razlikuje sve prethodne slučajeve od poslednjeg jeste činjenica da je prvi put pojavu prijavilo više osoba koje se međusobno ne poznaju.

Mnoga nagađanja da se te noći neko neslano našalio s vozačima projektujući hologram nemaju veliku potporu, jer na tom mestu nema struje.

Šta je prepalo Borane, pitaju se juče i danas redom svi u tom gradu. S obzirom na podneblje u kome nema sela gde se ne vrača, komentari su od vrlo uzdržanih do zbijanja šala.

"Svakako da verujemo da je ovo jedna neukusna šala koja je mogla da dovede do većih posledica po bezbednosti u saobraćaju, budući da se sve dogodilo na delu puta koji je ravan ko strela skoro dva kilometra, i gde se vozači po pravilu ne pridržavaju brzinskog ograničenja", rekao je Beti jedan od saobraćajaca iz Bora.

Ipak, policija u Boru nije želela da se zvanično izjasni o ovom događaju, pa ni to da je zbog ugrožavanja bezbednosti u saobraćaju, protiv NN lica podneta krivična prijava. Tim pre, što su vozači prijavili događaj koji je mogao da ih košta života.

Poznati istraživač običaja i verovanja Zlatimir Pantelić iz Negotina kaže da ne veruje u ovakve paranormlane pojave, ali napominje da je tokom višegodišnjih istraživanja i skupljanja materijala od običnih ljudi, čuo da su im se prikazale utvare.

"Nikada nisam ulazio u suštinu ovakvih priča, iako su mnogi ljudi govorili o tome. Pre sam sklon da poverujem kako se neko poigrao s ljudima", rekao je Pantelić.

Etnolog Muzeja Rudarstva i metalurgije u Boru Suzana Mijić napominje da su po predanjima na prostoru cele Srbije zastupljene takve pojave, koje, kako se veruje, predstavljaju komunikaciju sa onostranom realnošću.

"Po verovanju, posle ponoći se pojavljuju bića koja su preminula na neprirodan način i bez obreda, odnosno sveće", napominje Mijićeva, koja veruje da je neko ipak priredio neslanu šalu.
(B92)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP