Nove metode u lečenju raka

Na regionalnom skupu onkologa u Beogradu domaćim stručnjacima predstavljene su danas informacije o novim načinima lečenja karcinoma specifičnom ciljanom terapijom.

Svetski priznati onkolog, doktor Jozef Gligorov sa Univerzitetske klinike Tenon iz Pariza rekao je novinarima da je koncept ciljane terapije star, jer je prva ciljana terapija bila hirurgija.

"Najvažnije je bilo da se zna gde je tumor i da se on odstrani. Ali, sada se zna koji tipovi ćelija postoje u raznim vrstama raka i zna se da jedan tip raka ima više podgrupa tumora", rekao je Gligorov.

On je objasnio da se otkrivanjem "različitih receptora danas pruža mogućnost da se pacijentu da specifična, ciljana terapija za lečenje karcinoma".

Prema rečima Gligorova, razlika između hemioterapije i ciljane terapije je u tome što hemioterapija deluje globalno na ćeliju.

"Kada se identifikuje receptor ili protein, u tom slučaju se daje ciljana terapija. Ponekada sama, a ponekada u kombinaciji sa hemioterapijom da bi efekat bio bolji", naglasio je Gligorov.

Prema njegovim rečima, ide se ka tome da se tokom sledećih 20, 30 godina identifikuje što više podgrupa tumora da bi se pacijentima mogla davati specifična terapija.

Gligorov je ocenio da među kolegama onkolozima u svetu i u Srbiji nema velikih razlika u znanju i da je najveća razlika vidljiva u finansijskim ulaganjima u ovu oblast medicine.

"Mislim da nema puno razlika u znanju. Neke razlike su u mogućnostima što se tiče finanasija, ali to ne zavisi od njih, već od investicija države u lečenje tog tipa bolesti", ukazao je Gligorov.

On je istakao da je onkologija postala mnogo važnija nego pre 50 godina, jer je broj obolelih od karcinoma u ekspanziji.

Gligorov je zaključio da je razmena iskustava izuzetno važna, pošto onkolozi u inostranstvu, prvenstveno zbog finansijskih mogućnosti, imaju mnogo više prilika da primene nove načine lečenja karcinoma pre kolega u Srbiji i na Balkanu.

I u našoj zemlji se od pre 2007. godine primenjuje princip ciljane terapije, podsetila je doktorka Suzana Vasović sa Instituta za onkologiju.

Prema njenim rečima, od 2007. godine u Srbiji više od 15.000 žena testirano je na HER2 gen, dok je više od 1.000 pacijentkinja primilo ciljanu terapiju monoklonalnim antitelom.

Prema njenim rečima, primenom monoklonalnog antitela, zajedno sa hemioterapijom, u ambulantnom lečenju ranog oblika karcinoma dojke za 50 odsto smanjuje se rizik od ponovljanja bolesti, dok se rizik od smrtnog ishoda smanjuje za 30 odsto.

Vasović je ocenila da je karcinom dojke prvi oblik karcinoma kod kojeg je primenjena ciljana terapija u Srbiji i zaključila da se princip ciljane terapije sada koristi i u lečenju karcinoma pluća, debelog creva i bubrega.
(FoNet)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP