Novi satelit preti Zemlji!

Zemlja bi uskoro trebala da se pripremi za mogući udar satelitskog teleskopa teškog skoro tri tone, koji se navodno oteo kontroli.

ROSAT- nemački rendgenski teleskop kruži oko Zemlje od 1990. i obezbedio je neprocenjive podatke o zvezdama, međutim, naučnici su izgubili kontakt sa njim 1999. godine.

Sada se predviđa da će satelit ući u zemljinu atmosferu pred kraj oktobra.

Iz nemačkog centra upozoravaju da će se 30 “odvojenih delova, težine oko 1.6 tona možda spustiti na površinu Zemlje”.

ROSAT-ovo ogledalo koje je otporno na toplotu ne može da izgori pri ponovnom ulasku u Zemlju, ali njegove krhotine mogu biti oštre poput žileta.

“Do sada, za više od 50 godina svemirske istorije delovi satelita nisu povredili nijednu osobu,” uverava Hajner Klinkard, iz Evropske svemirske agencije.

ROSAT je lansiran 1. juna 1990, iz Kejp Kanaverala (SAD) i prvobitno je zamišljeno da svoju misiju završi nakon 18 meseci. Međutim “radio” je duže od osam godina, a konačno je završio posao 12. februara 1999.

Sada se očekuje da udari u Zemlju u nekom trenutku između oktobra i decembra.

Rizik da neko bude povređen je mali, ali hitne službe u Nemačkoj (iako se ne zna gde će pasti) se spremaju u slučaju nepredviđenih situacija.

Prošlog meseca Nemačka svemirska agencija procenila je da su šanse 1 prema 2000 da ROSAT pogodi nekoga. Šanse da deo satelita udari u neku osobu su 1 prema 14 triliona.

“Nije moguće predvideti kada će se desiti ponovni ulazak satelita. Kako se ROSAT bude približavao, neizvesnost će se smanjivati. Međutim nikakve pouzdane prognoze nećemo imati o mestu silaska satelita do sat, dva pred njegov dolazak,” rekao je Hejner Klinkard.
(B92)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP