Božidar Đelić podneo ostavku

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić podneo je ostavku na to mesto. On je o tome obavestio predsednika Srbije Borisa Tadića.

Đelić je naveo da njegova ostavka nije odraz poraza državne politike, nego lična odluka, jer je sam najavio da će to učiniti ako ne dobijemo status kandidata za ulazak u EU. Đelić, koji se nalazi u Briselu, nije hteo da odgovori na pitanje ko je mogao više da učini, ističući da treba videti kako ćemo dalje, jer je ulazak u EU u interesu građana Srbije.

Đelić je novinarima u Briselu rekao da ostavku podnosi zbog toga što današnja odluka Saveta EU da Srbija na proleće dobije status kandidata "nije ono što je Srbija očekivala".

On je još rekao da zbog toga, kao što je ranije obećao, podnosi ostavku.

Đelić je krajem avgusta, neposredno nakon posete Beogradu nemačke kancelarke Angele Merkel, izjavio da je siguran da će Srbija u decembru dobiti status kandidata i da će u suprotnom podneti ostavku.

"Kao odgovoran čovek stojim iza svake svoje reči. Stav o ostavci sam izrazio i pre nego što je lociran Ratko Mladić. Siguran sam da će EK pozitivno oceniti stepen reformi koje su dosad sprovedene u Srbiji. Verujem da ćemo u decembru dobiti status kandidata", rekao je Đelić za list "Danas" 25. avgusta.

Đelić je u Briselu rekao da Srbija treba da nastavi evrointegracije. "Moramo nastaviti ka EU i zaštititi naše građane na Kosovu", rekao je Đelić večeras u Briselu.

U Briselu je u petak odlučeno da se odluka o kandidaturi Srbije odloži za 12. februara, kada će biti sledeća procena o tome da li će Srbiji biti dodeljen status kandidata EU, a u martu treba da bude doneta konačna odluka. To je saopštio predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej na konferenciji za novinare u Briselu.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP