Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Evro će napustiti samo neke zemlje

U slučaju kraha evra i raspada evrozone najpotcenjenija će biti irska funta, a najprecenjeniji portugalski eskudo, izračunali su eksperti banke Meri Linč.

EU već izvodi test-licitacije uz učešće grčke drahme u slučaju da Atina napusti zonu evra i vrati se svojoj valuti.Novi premijer Italije Mario Monti priznao je da dopušta krah evra ukoliko Rim bude morao da se potpiše ispod svoje nekredibilnosti.

Ipak, većina analitičara saglasna je da neće sve zemlje vratiti nacionalne valute. To će se, najverovatnije, ticati samo tri-četiri države – smatra bivši ministar ekonomije Ruske Federacije Jevgenij Jasin.

“Sačuvati evro u masivu ekonomski jakih država nije teško. Zato smatram da će se situacija razvijati na sledeći način: nekoliko slabijih privreda, na primer, Grčka, Portugal, Irska i možda Španija izaći će iz zone evra, tačnije ponudiće im takve uslove da će morati da se snabdeju sopstvenim nacionalnim valutama. A osnovno jezgro – Nemačka, Francuska, skandinavske zemlje, Holandija ostaće u zoni evra, jer one imaju izbalansiranije budžete, disciplinovanije finansijske sisteme, jače banke. Onima koji će gubiti na operacijama sa zemljama koje istupaju iz zone, pomoći će, i na tome će se sve zaustaviti”, smatra Jasin.

Ruski eksperti smatraju da izlazak iz EU ima i svoje pluseve. Povratak nacionaloj valuti može da omogući zemljama koje istupe iz zone evra da oporave sopstvenu ekonomiju.

Nacionalna valuta je, pre svega, instrument finansijske odgovornosti. Tačnije, ako dopustite prekomernu emisiju novca, tu se već vidi pad valute, komplikuje se sitaucija oko platnog bilansa i hteli – ne hteli morate da smanjite troškove. Ovaj mehanizam je prosto neophodan zemljama sa slabom privredom.

Prema podacima listova “Bild cajtung” i “Velt am Zontag”, Nemačka i Francuska razmatraju novi pakt stabilnosti i napretka ekonomije EU, između ostalog, uz mogućnost spoljne intervencije u budžete zemalja zone evra.

Tačnije, u suštini reč je o kontrolisanju zemalja dužnika, a ne o raspuštanju EU – navodi “Glas Rusije.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP