Ipak bez propasti sveta 2012?

Kraj sveta nije blizu, ili bar tako tvrdi nemački stručnjak Sven Gronemejer koji radi na dekodiranju majanskog spisa u kome se pominje 2012. godina i koji kaže da taj datum označava prelazak u novu eru a ne kraj sveta kako se misli.

Gronemejer, sa austalijskog Univerziteta La Trob predstavio je juče svoje nalaze na arheološkom nalazištu Palenke na jugu Meksika, nekoliko dana pošto je meksički Arheološki institut saopštio da postoji još jedna tablica sa hijeroglifima na kojoj se pominje 2012. godina što je izazvalo novu rundu diskusija o eventualnoj propasti sveta.

Gronemejer godinama radi na kamenoj tablici koja je pronađena u Tortugeru, u državi Tabasko, prenosi AP.

On tvrdi da spis opisuje povratak misterioznog majanskog boga Bolon Jokte krajem 13. perioda od 400 godina, poznatog kao Baktuns, koji se završava 21. decembra 2012. Maje su 13 smatrali svetim brojem i nema ničeg apokaliptičnog u datumu, kaže Gronemejer.

Tekst je isklesan pre 1.300 godina i deo tablice je oštećen zbog čega je poslednji pasus gotovo nečitljiv. Fragment je, kaže Gronemejer, upozorenje eliti Tortugera da pripreme zemlju za povratak boga. Bolon Jokte, bog stvaranja i rata, pojaviće se tog dana u svetilištu u Tortugeru.

"Datum ima simboličnu vrednost jer se vidi kao odraz dana stvaranja. Reč je o dolasku boga a ne kraja sveta", rekao je on.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP