Po čemu ćemo pamtiti 2011. godinu?

Godinu 2011. u svetu su obeležile tri kraljevske svadbe, razvodi, odlazak filmskih i muzičkih velikana ali i kraj američkog šatl programa i potraga za Božjom česticom.

Krajem aprila, na svadbi veka kako su je nazvali mediji, u londonskoj Vestminsterskoj opatiji pred 2.000 zvanica i milionima gledalaca širom sveta venčali su se britanski princ Vilijam i Kejt Midlton.

Nekoliko meseci kasnije princ Albert od Monaka i Šarlin Vistok venčali su se tokom dvodnevne proslave kojoj su prisustvovale brojne zvanice i lideri zemalja.

Mladi kralj Butana Jigme Hesar Mahgiel Vangčuk u oktobru se oženio deset godina mlađom studenktinjom na živopisnoj ceremoniji u manastiru iz 17. veka na Himalajima.

Ceremonija je prenošena uživo u ovoj do skora zatvorenoj zemlji gde se televizija prvi put pojavila 1999. godine.

Proteklu godinu pamtićemo i po razvodima. Rastali su se Arnold Švarceneger i Marija Šrajver, Sem Šepard i Džesika Lang, Demi Mur i Ešton Kučer, Dženifer Lopez i Mark Entoni kao i starleta Kim Kardašijan posle samo 72 dana braka sa košarkašem Krisom Hemfrisom.

Filmski serijal o dečaku čarobnjaku Hariju Poteru završen je u julu premijerom filma "Hari Poter i relikvije smrti, 2" u Londonu. Serijal je oborio sve rekorde a autorka romana po kojima je rađen film Džoana Rouling predstavila je vebsajt "Pottermore" koji će obožavaocima omogućiti inteaktivni kontakt sa likovima i pričom i preko koga će se ekskluzivno prodavati e-knjige o dečaku čarobnjaku.

Svet su 2011. između ostalih napustili Džejn Rasel, Geri Mur, Marija Šnajder, Sidni Lamet, Lusijan Frojd, Elizabet Tejlor, Ejmi Vajnhaus - koja je poslednji koncert održala u Beogradu, divlje dete filma Ken Rasel, "bosonoga diva" Sezarija Evora, disident, političar i pisac Vaclav Havel, kao i osnivač kompanije "Epl" Stiv Džobs.

Američki svemirski šatl program završen je letos posle 30 godina rada letom šatla "Atlantis" do Međunarodne svemirske stanice. NASA će sada morati da se osloni na ruske kapsule "Sojuz" kako bi prevozila austronaute do i sa svemirske stanice, sve do puštanja u rad novog programa "Orion" koji se očekuje 2015.

Istovremeno sa krajem američkog šatl programa, Rusija je obeležila 50 godina od leta Jurija Gagarina u kosmos.

Krajem 2011. naučnici Evropske organizacije za nukelarna istraživanja (CERN) saopštili su da su pronašli znake Higsovog bozona, poznatog kao "Božja čestica" koja za sada postoji samo u teoriji a za koju se veruje da može da objasni kako su objekti dobili masu i energiju nakon stvaranja univerzuma pre 13,7 milijardi godina.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP