Najjeftiniji tablet računar na svetu - Aakash (VIDEO)

Nakon što su proizveli najjeftiniji novi automobil na svetu – Tata Nano, Indijci su se okrenuli i svetu elektronike pa su predstavili i Aakash, najjeftiniji tablet računar na svetu koje stoji samo 35 dolara.



Uređaj koristi operativni sistem Android, ima ekran dijagonale 7 inča i koristi procesor ARM 11, ali nedostatak mu je samo 256 MB radne memorije. Prava cena je zapravo 2500 rupija (nešto manje od 50 dolara), a vlada će ga po smanjenoj ceni prodavati učenicima i studentima.

Aakash je za samo dve nedelje imao 1,4 miliona narudžbi ili 100 hiljada dnevno, nakon što je stavljen u prodaju na internetu. Navode da, poređenja radi, najjeftiniji iPad u Indiji košta 12 puta više od Aakasha.

Proizvođač Datawind primoran je da otvoriti tri nove fabrike kako bi zadovoljio tržišnu potražnju koja je premašila i očekivanja same firme. Izvršni direktor Suneet Singh Tuli otkrio je da će sa novim fabrikama, koje bi trebale biti gotove do aprila, biti moguće proizvesti od 70 do 75 hiljada uređaja na dan. Kompanija je za Aakash dobila čak 400.000 prednarudžbi, što je nadmašilo ukupnu prodaju tableta u Indiji u prošloj godini za više od 100.000 komada.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP