Radikalizovan štrajk na TV Avala (VIDEO)

Na televiziji Avala danas je došlo do radikalizacije protesta, a direktor produkcije Mane Šijan u jednom trenutku se zaključao u prostorijama režije odakle je lično puštao program.



U međuvremenu je u zgradu ušla policija, koja je konstatovala da novinari nisu načinili nikakvu štetu, nakon čega je Šijan napustio prostorije režije, koje ponovo kontrolišu novinari, saznaje "Blic". Šijan je u međuvremenu objavio i demanti.

Zaposleni najavljuju da postoji mogućnost potpune obustave programa u toku dana, ali da će do te odluke nastaviti da emituju ograničen program u skladu sa štrajkačkom politikom.

Novinari su u zgradu Televizije pre dolaska policije ušli na sporedan ulaz, pokušavajući da uđu u prostoriju režije, da bi emitovali program u skladu sa štrajkom.

Dolaskom policije situacija se smirila, a štrajk je nastavljen.

Mane Šijan je danas uputio demanti.

"Tačno je da sam danas u režiju ušao da bih zaštitio koleginicu koja radi na realizaciji programa i nije se izjasnila za štrajk, a bila je pod pritiskom onih kolega koji jesu u štrajku", objasnio je Šijan u pisanoj izjavi.

"Policiju sam pozvao, jer sam i sam doživeo pretnje", napomenuo je Šijan i dodao da je policija smirila situaciju, posle čega je on "napustio, ne samo režiju, vec
i zgradu televizije".

"Kolege koje su u štrajku niko nije sprečavao u pravu na štrajk", naglasio je Šijan, "ali niko nema prava ni da narušava minimum procesa rada koji štiti i one kolege koje nisu u štrajku, kao i nastavak daljeg rada onih koji danas jesu u štrajku".

Šijan je na kraju najavio da se "već naredne nedelje očekuje rešenje problema i normalizacija rada u TV Avala".

Atmosfera je u trenutku dolaska policije u "Avalu" bila napeta

Radikalizacija protesta zaposlenih u "Avali" podrazumeva da se na svakih sat vremena pušta obaveštenje u trajanju od tri minuta, da je štrajk na televiziji Avala u toku.

Stalno zaposlenim radnicima nisu isplaćene četiri i po zarade, a honorarcima pet plata.

Predstavnik zaposlenih Nikola Vukomanović izjavio je agenciji Beta da će od danas biti smanjen i broj emitovanih sadržaja i najavio da će od 10. januara štrajk biti još vidljiviji na programu TV Avala.

On je objasnio da su zaposleni odlučili da radikalizuju protest imajući u vidu da vlasnici i dalje ne pokazuju želju da reše bilo koji problem koji je doveo do obustave rada.

Vukmanović je kazao i da ne postoji informacija da li su vlasnici od Nove godine stupili u kontakt sa generalnom menadžerkom (Bojanom Lekić) kojoj je ugovor istekao 31. decembra.

"U ovom trenutku ne postoji ni osoba sa kojom zaposleni mogu da komuniciraju, i dalje nisu uplaćeni doprinosi, pa zaposleni nemaju zdravstvene knjižice, a povećan je dug po osnovu zarada i honorara", rekao je Vukomanović.

Niko od nadležnih inistitucija i ministarstva nije odgovorio na apele zaposlenih na TV Avala, kazao je Vukomanović i dodao da će zaposleni od 10. januara predstavnicima međunarodnih institucija i organizacija u Srbiji izložiti problem.

"Radikalizacija štrajka nije bila želja zaposlenih, već samo i jedino posledica ingorisanja naših problema od strane vlasnika", kazao je Vukomanović.

Televizija Avala jedna je od pet komercijalnih TV-stanica koje u Srbiji imaju dozvolu za emitovanje na celoj teritoriji zemlje.

Novinarska udruženja podržala su štrajk na TV Avala i pozvala vlasnike te televizije - Željka Mitrovića, biznismena Danka Đunića, Ekonomski institut i austrijsku firmu "Grinberg invest" - da udvolje zahtevima zaposlenih.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP