Srbi čekaju bolji život od 15. veka

Teško je proceniti kada je Srbija bila ekonomski stabilna zemlja, kojoj bi i mnoge veće države pozavidele.

Jer, otkad je Sveti Sava odlučio da utera boga u ovo ludo pleme, pa do druge decenije 21. veka, ovde je uglavnom, što bi rekao Goran Vuković, bila neka muka, patnja i zatvor.

Taman malo krene, pa opet dobijemo pola veka tuge i besparice.

Logično pitanje koje se nameće glasi: da li je Srbija ikada u svojoj burnoj istoriji bila solventna država, a većina njenih građana zadovoljna i finansijski iznad granice siromaštva.

Istoričar Nebojša Jovanović kaže da su berićetniji periodi u srpskoj istoriji bili u dva navrata: od 1402. do 1459. godine, u vreme despota Stefana Lazarevića i Đurđa Brankovića. Onda je usledila povelika turska pauza, a zatim je otadžbina doživela procvat od sredine 19. veka do 1914. godine.

Kratka istorija srpskog finansijskog procvata može da stane u jednu rečenicu - Stefan i Đurađ, pola veka, prelaz između 19. i 20. stoleća, još pola veka. Sve ukupno, 100 godina prijatnog mira i prosperiteta. Možda onda i nije čudno što povremeno, u nastupu nervnog rastrojstva zbog neplaćenih računa, poneki Srbin drekne: „Uh, što nisam rođen kao Šveđanin!"

Prema rečima ekonomiste Miroslava Zdravkovića, u lepo vreme života naših predaka, u ovom slučaju roditelja, može da bude ubeležen i period između 1945. do 1981. godine.
Izvor: Press

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP