Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

EU odložila ratifikaciju ACTA-e!

Evropska unija odložila je ratifikaciju sporazuma ACTA i prosledila tekst Evropskom sudu pravde na mišljenje.

Evropska komisija odlučila je 'pitati Evropski sud pravde za pravno mišljenje oko ACTA-e i njene implementacije i razjašnjenje oko toga mora li ACTA biti u potpunosti kompatibilna s pravom izražavanja i slobodama interneta', prenosi AP.

Debata oko ACTA-e 'mora se bazirati oko činjenica, a ne oko krivih informacija i glasina koje su dominirale dosad po medijima i internetu', istaknuo je povjerenik za trgovinu EU-a, Karel De Guch. Prema njegovim riječima, EU neće ratificirati taj sporazum, dok svoje mišljenje o njemu ne donese i sud.

ACTA-u su dosad potpisale 22 članice EU-a, a njezin cilj je iskorijeniti krađu intelektualnog vlasništva te online piratstvo. ACTA i inicijativa oko njezinog usvajanja pokrenula je nekolicinu prosvjeda u nekoliko europskih gradova, zbog straha od cenzure na internetu i pojačanog nadzora sadržaja na internetu. Prosvjedi su u nekoliko zemalja postigli svoj cilj i odvratili te zemlje od potpisivanja ACTA-e. Među njima su i Danska i Njemačka.

U lipnju bi i Europski parlament trebao raspravljati o ACTA-i. Europski dužnosnici ističu kako taj sporazum neće promijeniti ništa u EU, ali da ga EU mora ratificirati, kako bi postala primjer drugim zemljama.
(Dnevnik.hr)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP