Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Evropski parlament: Stigla peticija protiv ACTA

U Evropski parlament je stigla peticija koju je potpisalo gotovo 2,5 miliona ljudi širom sveta koji se zalažu za slobodan i otvoren Internet i traže blokiranje međunarodnog Trgovinskog sporazuma protiv falsifikovanja (ACTA).

Direktor te kampanje Aleks Vilks je ukazao da je predlog ACTA "nezgrapno napravljen" i da predstavlja "korak unazad kad je reč o slobodama i vrednostima koji su srž Evropske unije".

EU je prošle sedmice suspendovala ratifikaciju ACTA i zatražila da Evropski sud pravde presudi o legalnosti tog sporazuma.

Od vrhovnog suda EU je zataraženo pravno mišljenje o tome da li je primena ACTA u potpunosti u saglasnosti sa slobodom izražavanja i slobodom na Internetu.

Od 27 članica EU, njih 22 su potpisale taj sporazum koji je usmeren na sprečavanje onlajn krađe i piraterije, ali ga još nisu ratifikovale. SAD, Japan, Australija, Kanada, Južna Koreja, Singapur su takođe među potpisnicama.

Pobornici ACTA ukazuju da će taj sporazum pomoći da se zaštite radna mesta i da se njime ne uvode nikakve izmene u
važeće zakone EU o zaštiti intelektualne svojine.

Kritičari, međutim, ističu da ACTA predstavlja udarac slobodi informacija jer bi zemljama potpisnicama olakšao kažnjavanje prekršilaca autorskih prava i zatvaranje Internet sajtova.

Predsednica komiteta za peticije u Evropsklom parlamentu, italijanska pravnica Erminija Maconi je izjavila da "nije uobičajeno" da njen komitet dobije neki dokumet koji je potpisao "tako veliki broj građana", prenele su agencije.

Njoj su se, međutim, obratile razne organizacije koje lobiraju u korist ACTA, uključujući Međunarodnu konfederaciju autora i kompozitora.

Komitet za peticije će na sastanku 19. i 20. marta odlučiti da li je ta peticija prihvatljiva i da li može biti uvrštena u raspravu o ACTA.

Evropski parlament ne može da izmeni taj sporazum, ali može da ga u glasanju odobri ili odbaci.

Taj kontroverzni sporazum protiv piraterije, čije je dogovaranje i potpisivanje u većini zemalja proteklo u tajnosti, izazvao je roteste građana u EU zbog straha od cenzure i povećanog nadzora Interneta. Demonstracije su održane u nekoliko većih evropskih gradova.
(Ara)

1 komentara:

Анониман,  среда, 14. март 2012. 17:37:00 CET  

shvatam da treba da se borimo protiv piraterije, ali ne protiv običnih ljudi, koji radi svog zadovoljstva skidaju sadržaj sa interneta, samo za svoje potrebe, već sam protiv onih koji skidaju, pa posle prodaju na pijaci, buvljacima, ili na bilo koji način. Tu su i naravno televizije lokalne koje skidaju spotove, filmove, tu su i Dj-evi koji posle tu muziku puštaju na žurkama...
Onaj ko ima direktnu korist i zarađuje na tome taj neka snosi posledice!

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP