Gašenje MegaUploada nije uticalo na smanjenje piraterije!

Istraživanje pokazuje da se putem mreže i dalje razmenjuje jednaka količina sadržaja – legalnog i piratskog

Nakon što je zatvorena najpopularnija stranica za deljenje sadržaja na internetu MegaUpload, a njen vlasnik završio u zatvoru pod optužbama koje bi ga iza rešetaka mogle zadržati čak pedeset godina, mnogi su pomislili da bi to mogao biti početak kraja piratstva na internetu....

Te su se sumnje povećale kada su ubrzo nakon toga i neke druge stranice za razmjenu datoteka promijenile pravila korištenja poput Filesonica i Filesharea putem kojih se više sadržaj ne može masovno dijeliti s drugim korisnicima, a dobrovoljno je ugašena i stranica za pretraživanje torrenta BTjunkie.

Na torrnetfreaku kažu da je najmanje devet stranica ili servisa zatvoreno ili su promijenili pravila korištenja, a njihova daljnja zatvaranja možemo očekivati i u budućnosti. Iako bi zbog gašenja ovih stranica, ali i kontraverznih sporazuma o kojima se priča u posljednje vrijeme poput ACTA-e pomislili da se razmjena piratskog sadržaja smanjila, to se ipak nije dogodilo.

Naime, prema informacijama DeepField Networka, gašenje MegaUploada nije imalo nikakvog utjecaja na razmjenu sadržaja na internetu.

Oni su analizirali infrastrukturu i servere putem kojih se dijeli sadržaj na mreži te su prošlog tjedna objavili rezultate svog istraživanja koje je pokazalo da su se korisnici nakon zatvaranja MegaUploada, koji je do tada ostvarivao najveći udio prometa razmjene datoteka putem interneta, okrenuli drugim servisima i drugim načinima razmjene sadržaja te da nije došlo do pada razmjene (piratskog) sadržaja.

U toj kompaniji dodaju da se najveća promjena dogodila u tome što sada najveći dio prometa ovih servisa više ne ide preko servera u SAD-u, već dolazi iz Europe i drugih tržišta te se piratstvo i ilegalno skidanje softvera, glazbe i filmova nastavlja i dalje.

Također, dodaju da je teško razlikovati kakav sadržaj korisnici razmjenjuju putem tih stranica i servisa jer se osim piratskih materijala razmjenjuje i legalan sadržaj te je najveća pogreška Dotcoma i ekipe iz MegaUploada bila ta što se nisu dovoljno potrudili sakriti svoj 'poslovni model' – tj. razmjenu piratskih sadržaja zbog čega je i došlo do njegova gašenja i uhićenja.

Ipak, s obzirom na sve događaje u posljednje vrijeme i očiti pritisak udruženja filmaša i diskografa koji žele zaustaviti, odnosno smanjiti piratstvo, jasno je da u budućnosti možemo očekivati neke njihove nove poteze kojima će se boriti protiv ilegalne razmjene datoteka.

SOPA i PIPA trenutno su otkazani, a sve više država zamrzava i ACTA-u, no pokazalo se da ovi zakoni i sporazumi nisu niti potrebni da se ugase stranice za razmjenu datoteka tako da, u slučaju nekih novih uhićenja – kako vlasnika stranica tako i korisnika koji dijele piratski materijal, vjerojatno s vremenom možemo očekivati smanjenje ilegalne razmjene autorski zaštićenog sadržaja.
(Dnevnik.hr)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP