Sajber rat je pred vratima?!

"Pojedini hakeri bi u budućnosti mogli da se pretvore u kompjuterske teroriste i da započnu sajber rat", kaže ruski ekspert Jevgenij Kasperski.

"Sajber ratovanje bi najviše pogodilo zemlje u razvoju", rekao je na 48. međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, Kasperski iz istoimene kompanije koja se bavi zaštitom od kompjuterskih virusa.

"Zemlje u razvoju bi najviše trpele zato što više od drugih zavise od računara i računarskih mreža. Hakeri već danas mogu da zaustave sve što požele, ne samo firme i korporacije, već i čitave države, a zahvaljujući oružju u oblasti informacionih tehnologija koje se relativno lako razvija i primenjuje", upozorava Kasperski.

Ona kaže da bi pojedini hakeri u budućnosti mogli da se pretvore u kompjuterske teroriste i da tu opasnost treba imati na umu.

Njegova strahovanja podržava i nekada šef CIA Majkl Hejden. On je na konferenciji u Minhenu podsetio na kompjuterski virus Stuxnet kojim su bile zaražene centrifuge iranskog nuklearnog programa.

"Tada je došlo do samouništenja tih postrojenja, a od onda više ništa nije isto kao pre s obzirom na to da je taj virus pokazao kako može da se nanese i fizička šteta putem novih tehnologija", upozorava Hejden.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP