Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Srbija dobila status kandidata za EU

Francuski ministar spoljnih poslova Alan Žipe izjavio je danas u Briselu da je na sastanku šefova diplomatija država članica EU postignut dogovor o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji.

"Postignut je dogovor danas. Danas konačno nije bilo prigovora", rekao je Žipe novinarima u pauzi sastanka, prenosi AFP.

Formalna odluka biće doneta sutra a ona mora biti potvrđena na samitu EU koji se održava 1. i 2. marta.

Prethodno je većina ministara spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije izjavila da očekuju da Srbija ove nedelje dobije status kandidata za pridruživanje EU.

Potpredsednik belgijske vlade i ministar inostranih pooslova Belgije Didije Rejnders je rekao da je “moguće da će Srbija danas ili sutra dobiti status kandidata” i pohvalio sporazum Beograda i Prištine koji je postignut prošlog petka.

Austrijski ministar spoljnih poslova Mihael Špindeleger rekao je da je sporazumom postignut veliki korak napred i rekao da Austrija podržava kandidaturu Srbije.

"Zajedno sa ministrima spoljnih poslova Francuske i Italije to smo i naglasili u pismu koje je doprinelo da se probije led i da se krene napred", rekao je šef diplomatije Austrije i dodao da sada očekuje nove korake od evropskih ministara.

Naglasili smo u tom pismu da bi trebalo da napravimo korak napred za Srbiju. Mislim da je to pravi put, rekao je on i dodao da misli da je "Srbija puno toga uradila" na svom evropskom putu.

Ministar spoljnih poslova Luksembruga, Žan Aselborn je izjavio da je sa svojim kolegama tokom januara mnogo pričao o Srbiji.

"Ako danas ne dođemo do zaključka mogli smo isto tako da ostanemo i kod kuća. Mislim da je stvar jasna i sve je na stolu. Srbija je uradila sve što smo od nje tražili, a sada imamo i Kosovo "u čamcu". Dakle, mora biti samo jedan odgovor i on mora biti jasan", rekao je Anselborn.

Švedski ministar Karl Bilt rekao je da smatra da je Srbija ispunila sve uslove za kandidaturu. “To je moje mišljenje, a odluku ćemo doneti sutra”, rekao je Bilt novinarima uoči dvodnevnog ministarskog sastanka u Briselu.

I česki ministar Karel Švarcenberg izjavio je da smatra da će odluka biti pozitivna.

Nemački ministar Gvido Vestervele nije došao na današnje zasedanje zbog drugih obaveza, ali se očekuje sutra.

Neposredno uoči sastanka šefova diplomatija EU Ketrin Ešton je rekla da je dogovor Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova "veliki uspeh".

"Bila sam u stalnom ličnom kontaktu sa predsednikom Borisom Tadićem i premijerom Hašimom Tačijem, kako bi se uverila da će ono što je dogovoreno biti u potpunosti ispoštovano", rekla je ona novinarima.

Kako je rekla, o Srbiji i Kosovu biti reči nakon što ministri razmene gledišta o najnovijoj situaciji o Siriji.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin rekao je da EP podržava dodeljivanje statusa kandidata Srbiji jer će to biti dobit za ceo region i naglasio da za dobijanje datuma početka pregovora o članstvu EU neće biti nikavih uslova.

"Nikakvih uslova neće biti. Mislim da će EU sačekati rezultate izbora u Srbiji. Mi ne želimo da to bude predizborna trka ili predizborna tema", rekao je Kacin za radio Slobodna Evropa.

"Sve garniture koje bi eventualno morale da se formiraju moraće odgovoriti na kraju i na taj izazov - kada, kakvom dinamikom i kakvim kvalitetom hoće da idu dalje. Ali činjenica da će Crna Gora otvoriti poglavlje 23. i 24, kao prva poglavlja u pregovorima sa EU u sedmom mesecu ove godine, veliki je izazov i za Srbiju da odluči da li može ubrzati ili će stajati u mestu", dodao je Kacin.

Prema njegovim rečima, dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova bez prejudiciranja statusa i primena tog dogovora predstavljaju jedan od važnih uslova koji bi drastično popravio političku atmosferu u regionu i olakšao i proboje na svim drugim područjima.

Status kandidata na simboličnom nivou znači da je Srbija odlučna i posvećena da uđe u EU i da na tom putu napreduje brže, dodao je Kacin, ukazavši da Srbija mora da ubedi sve države članice EU.

Dodeljivanje Srbiji statusa kandidata on vidi kao značajan korak na putu ka sledećim koracima i ka ubrzanju evropske perspektive Srbije.

U Briselu boravi predsednik Srbije Boris Tadić, koji bi trebalo da se sastane sa Ketrin Ešton, kao i sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom.

U sedištu EU su i vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović koji će se danas sastati sa evropskim komesarom za unutrašnje tržište i usluge Mišelom Barnijeom.

Petrović će, kako je najavljeno, učestvovati i na forumu pod nazivom "Upoznajte Srbiju kao investicionu destinaciju", koji se održava pod pokroviteljstvom istraživačke organizacije "Prijatelji Evrope".

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP