Googleov tablet će promeniti tržište!?

Google u suradnji s Asusom navodno priprema jeftine i hardverski napredne tablete koji bi mogli da potpuno promene tržište tableta.

Samo nekoliko dana pre izlaska novog modela iPada, na mreži su se ponovno pojavile glasine o tabletu kojeg priprema Google i koji bi mogao 'promeniti celo tržište'.

U ovoj su kompaniji shvatili su da Appleu i njegovom tabletu ne mogu konkurirati s 10 inčnim tabletima čija je cijena 500 ili više dolara, a na primjeru Amazonova Kindlea Fire vidjeli su da je korisnicima iznimno bitna cijena te da će milijuni kupiti uređaj koji košta 200 dolara, čak i ako ima malo slabiji hardver (Kindle Fire nema kamere niti mikrofon).

Na nedavno završenom Mobile World Congressu Andy Rubin iz Googlea najavio je da u njegovoj kompaniji žele 'pobijediti u utrci tableta' te da u ovoj godini namjeravaju poduzeti ozbiljne korake da se to i ostvari.

Ako je vjerovati glasinama koje kruže internetom, Google to misli napraviti s tabletom koji će imati dijagonalu ekrana od sedam inča, a njegova će cijena iznositi 199 dolara, koliko košta i Amazonov tablet.

No, za razliku od Kindlea Fire, Googleov Nexus tablet (neke glasine kažu da bi njegovo ime moglo biti Google Play) trebao bi raditi i na naprednom hardveru – četverojezgrenom Tegra 3 procesoru, imat će sedam inčni ekran rezolucije 1200x800 piksela, a operativni sustav bit će posljednja verzija Androida (Ice Cream Sandwich).

Googleov hardverski partner pri izradi ovog tableta navodno će biti Asus – ova je kompanija još na CES sajmu ove godine prikazala 7 inčni tablet koji radi na četverojezgrenom Tegra 3 procesoru pa je za pretpostaviti da će i Googleov tablet biti sličan tom uređaju.

Također, osim sedam inčnog modela, Google i Asus svoju bi suradnju mogli nastaviti i dalje te u budućnosti predstaviti 10 inčni model koji bi također radio na naprednom hardveru i koji bi mogao koštati 299 dolara.

Iako Google sa svojim Androidom dominira tržištem pametnih telefona, ova kompanija i dalje zaostaje za Appleom kada su tableti u pitanju te ako žele 'pritisnuti' Apple i uzeti im veliki dio tržišta, korisnicima bi trebali ponuditi upravo ovakve uređaje – cjenovno pristupačne i hardverski napredne tablete koji će sigurno privući milijune korisnika.

Sigurno je da bi i Apple morao reagirati na ovakve promjene na tržištu pa bi i od njega mogli očekivati manje i jeftinije tablete, a ovo tržišno natjecanje IT divova najviše će razveseliti same korisnike jer će napredni modeli tableta postati cjenovno pristupačni velikom broju ljudi.
(Dnevnik.hr)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP