NASA razbija mitove o proročanstvu Maja

Agencija NASA objavila je video u kojem opovrgava tumačenja majanskog proročanstva o smaku sveta koji bi navodno trebala nastupiti 21. decembra ove, 2012. godine.



Naucnik Don Jiomens iz te agencije ponudio je argumente protiv najčešćih mitova o kraju života na Zemlji.

Mnogi ljudi veruju da će 21. prosinca život na Zemlji prestati postojati, pozivajući se na kalendar drevnih Maja koji se navodno iznenada završava upravo tog datuma.

Međutim, Don Jiomens, koji u NASA vodi Program za objekte u blizini Zemlje, ponudio je argumente koji ruše najčešće mitove o smaku sveta.

1. Smak sveta: Majanski kalendar se završava 21. 12. 2012.
Jiomens ističe da se majanski kalendar uopste ne završava 21. 12, već tada samo počinje novi vremenski ciklus.
- U pitanju je samo završetak jednog ciklusa računanja vremena i početak drugog. Baš kao što se kod nas ciklus završava 31. 12, ali 1. januara počinje novi - objašnjava Jiomens.

2. Sudar Zemlje sa misterioznom planetom Niburu
Jedan od često spominjanih mitova je onaj o planeti Niburu, čije postojanje nikada nije dokazano. Navodno, ta planeta se približava Zemlji i sudariće se s njom u decembru.
- Da se neka planeta zaista približava našoj, mi bismo je još odavno uočili. Na hiljade astronoma svakodnevno posmatra nebo i nisu videli ništa slično. A kada bi planeta kojim slučajem bila nevidljiva, svejedno bismo uočili efekte njene gravitacije na okolne planete - ističe Jiomens.

3. Solarna oluja koja će zbrisati život sa Zemlje
Pristalice pretpostavke o smaku sveta takođe strahuju od solarnih oluja koje, prema njihovom mišljenju, mogu rezultirati masovnom smrću ljudi. Naucnici ističu da takve oluje zaista postoje, ali da radijacija koju uzrokuju nije pogubna po zdravlje.
- Dve velike solarne oluje dogodile su se baš prije nekoliko dana, ali one su dio normalnog 11-godišnjeg ciklusa Sunca - navodi Jiomens.

4. Smak sveta zbog poravnanja planeta
Sledeći scenarij o smaku sveta uključuje ogromnu plimu koja će izazvati poplave diljem sveta, a uzrok plime će navodno biti poravnanje planeta.
- Kao prvo, u decembru se planete neće naći u istoj ravnini, a čak i kada bi do toga došlo, ne bi bilo nikakvog uticaja na plimu, jer na nju ne utiče nijedna planeta, već samo Mesec i Sunce - ističe Jiomens.

5. Poremećaj Zemljine rotacije i magnetnih polja
- Osa rotacije ni u kom slučaju ne može promeniti, jer je stabilizuje Mesečeva orbita oko Zemlje - objašnjava Jiomens, pobijajući mit o poremećaju rotacije naše planete 21. 12.
Jiomens ističe da se magnetsko polje menja svakih pola milijuna godina, ali nema dokaza da će se to dogoditi u prosincu. Čak i kada bi se dogodilo, kaže Jiomens, ne bismo imali nikakvih problema osim što bismo morali ponovno podesimo kompase.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP