Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Za digitalnu TV u Srbiji od 30 do 50 evra

Prvi signal za testiranje emitovanja digitalnog TV signala pušten je sa Avalskog tornja.

Proces digitalizacije neće obuhvatiti one koji imaju kablovsku televiziju, dok će ostalima za prijem digitalnog signala biti neophodan specijalni adapter koji košta od 30 do 50 evra, ali ne i novi televizor.

Jasna Matić, državni sekretar za digitalnu agendu, kaže da počinje samo probna faza, a čitav proces će trajati mesecima. "Ne verujem da će emitovanje digitalnog signala početi pre kraja ove godine. Kada bude došlo vreme za to, građane ćemo obaveštavati pismenim putem, ali i putem reklama. Ipak ne verujem da će se sa digitalnim signalom krenuti pre kraja ove godine", objašnjava Matićeva.

Digitalni signal moći će da primi oko 40 odsto stanovništva Srbije prema proceni ETV, ali će stvarno stanje biti poznato posle detaljnih merenja u narednim mesecima.

Mreža je dizajnirana tako da se signal prima pomoću krovnih antena, a samo oni gledaoci koji su blizu predajnika mogu da ostvare prijem i pomoću sobnih antena, što bi inače trebalo da bude normalan način prijema kad mreža za digitalno emitovanje bude potpuno gotova.

Za prijem digitalnog signala neophodno je da građani imaju TV prijemnik sa DVB-T2 tjunerom ili poseban eksterni uređaj koji dekoduje digitalni signal i omogućava da se on prati na standardnom TV prijemniku (set top boks) ili poseban hardversko-softverski dodatak koji omogućava prijem digitalnog signala na PC računaru.

"Ovo ne važi za one koji imaju kablovsku televiziju, već samo za one koji imaju sopstvene antene ili zajedničke u zgradama. Koliko god star televizor da imate, možete primati digitalni signal uz adapter, koji košta između 30 i 50 evra. Adapteri će moći da se kupe u radnjama elektronske opreme", navodi Jasna Matić.

Ona dodaje da je država strategijom predvidela da se najugroženijim domaćinstvima obezbede adapteri. "Da li će se to i desiti, zavisi od rebalansa budžeta", ističe Matićeva.

U okviru inicijalne mreže biće emitovano 10 TV programa u standardnoj (SD) rezoluciji i jedan TV program u visokoj (HD) rezoluciji. Prema odluci RRA, mogu da budu emitovani programi RTS1, RTS2, RTS digital, Pink, B92, Prva, Avala, Hepi, RTV1 i Studio B, dok će u HD rezoluciji biti emitovan RTS-ov program.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP