Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Maje nisu predvidele smak sveta, nego budućnost posle 3500. godine!

Maje nisu predvidele apokalipsu ove 2012. godine. Naprotiv, predvidele su novi vremenski ciklus, a novootkriveni zapisi na zidovima ruševina u Guatemali otkrivaju opsednutost starih Maja upravo vremenskim ciklusima, a ne apokalipsom.Novi zapisi isto tako pokazuju kako su Maje imale kalendare koji nadilaze 2012. godinu, za koju se dosad verovalo, kako je prema predaji upravo Maja, godina "kraja sveta", prenosi USA Today.

"Eto, toliko o navodnom kraju svijeta", zaključio je arheolog William Saturno sa Sveučilišta Boston i autor studije u kojoj su predstavljeni novi zapisi iz Guatemale i koja je objavljena u žurnalu Science.

Zapisi su otkriveni u ruševinama Xultun, a radi se o astronomskom kalendaru, koji je pronađen u zemljom zatrpanoj pisarskoj prostoriji. "Brojevi koje smo pronašli ukazuju na veliku opsesiju Maja vremenskim ciklusima, neki od njih su vrlo veliki. Pisari Maja vjerojatno su brojeve upisali u tu prostoriju, baš kao i u prostorije koje su pronašli i španjolski osvajači", pojasnio je Saturno.

Xultun je otkriven još 1915. godine i vjeruje se kako je nekoć bio veliko središte majanske civilizacije i kulture. Tek prije dvije godine arheolozi su zamijetili dio spomenute zemljom zatrpane prostorije, koja je promakla lovcima na blago.

Zidovi te prostorije na sebi imaju murale i hijeroglife upisane u redovima između slika. Kalendari koji su pronađeni predstavljaju vremenske cikluse poput ceremonijalnog kalendara od 260 dana, standardni godišnji kalendar od 365 dana, kalendar Venere od 584 dana te kalendar Marsa od 780 dana.

Među brojkama i datumima, pronađeni su i oni koji odgovaraju godinama iza 3500. godine, što je itekako daleka budućnosti od 2012. godine.
(Dnevnik.hr)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP