San devojčice traje po dva meseca - prespavala ispite, rođendane...

Petnaestogodišnja Stejsi Komerford spava po nekoliko meseci. Ona pati od retkog poremećaja zbog kojeg će prespavati veći deo svog života.

Kleine Levin sindrom, poznat i kao sindrom uspavane lepotice, veoma je redak, u svetu postoji samo 1.000 osoba koje pate od njega.
"Ne postoji upozorenje, nikada ne znam kada će zaspati. Jednom sam je zatekla kako spava na kuhinjskom podu. Često mesečari pa ode do toaleta i popije čašu vode, ali toga nije svesna jer konstantno spava", kaže Stejsina majka Berni.

Berni, koja pored Stejsi ima još petoro dece, kaže da zbog čestih promena raspoloženja svoje ćerke, nekada misli kako živi sa doktorom Jekilom i gospodinom Hajdom. Kada Stejsi ima jednu od svojih epizoda spavanja, budi se samo da ode do toaleta ili da nešto popije. Raspoloženje joj je u tim situacijama veoma promenjivo i često se ponaša kao malo dete. Ukoliko ne dobije ono što želi ima napade besa i počinje da vrišti.

U početku su svi mislili da je Stejsi samo jedna razmažena tinejdžerka sa velikim promenama raspoloženja. Kada su je konačno odveli kod lekara, mislili su da možda ima tumor na mozgu.

Stejsi ima problema i sa školovanjem. Njena majka je čak bila optužena da svojoj kćerki ne dozvoljava da pohađa nastavu.

Zbog svog stanja, Stejsi je do sada propustila nekoliko ispita, svoj rođendan, a prespavala je i raspust. Devojčica sada već dva meseca prima terapiju, jake lekove koji je duže održavaju budnom.

Ovaj sindrom nije smrtonosan, ali može biti problematičan po društveni i socijalni život osobe, poručuju lekari.
(Daily Mail, Foto: Calers, News Agency)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP