Da li previše masturbirate?

Masturbacija je sastavni deo ljudske seksualnosti i hteli to da priznate ili ne, sastavni je deo života svakog čoveka. Kao što verovatno znate, masturbiranje donosi brojne zdravstvene koristi, ali izgleda da ipak može biti i štetna.

Dan Drejk, seksualni terapeut, navodi nekoliko slučajeva koji su jasni znakovi da previše mastrubirate i da masturbacija u tom slučaju donosi više štete nego koristi.

1. Masturbirate do tačke u kojoj se povređujete. Ne postoji optimalan broj masturbiranja tokom nedelje, neko to čini češće, a neko vrlo retko. Ali ako na području genitalija osećate bolove i ako postoje vidljivi znakovi povreda, znajte da se tom aktivnošću bavite prečesto.

2. Osećate potrebu za masturbacijom. Neki ljudi potpuno nesvesno masturbiraju u serijama i to zbog opuštanja i psihološkog rasterećenja. Ako primetite da se okrećete masturbaciji kada ste napeti i nervozni pa to činite iznova, znajte da koristite masturbiranje kako biste izbegli bolne emocije, a to nikako nije dobro.

3. Masturbiranje preterano utiče na ljubavnu vezu. Nezavisno od toga da li ste u vezi ili ne, masturbiranje vas može odvojiti od partnera ili parnterke ako ste u vezi, ali i od potencijalne veze ako ste sami. Zašto? Zato što se na taj način povlačite u sopstveni svet i smatrate da ste sami sebi dovoljni.

4. Ne osećate se dobro u sopstvenoj koži, a taj osećaj pojačava masturbacija. Jeste li više u dodiru sa samim sobom i vlastitom senzualnošću dok masturbirate? Ili se možda osećate otupljeno, usamljeno i nepovezano? Ako se nakon masturbacija osećate neugodno u bilo kom smislu, dobro razmislite o svom emotivnom stanju.

5. Stidite se sami sebe. Osećaj srama može biti razarajući, a dolazi zbog raznih razloga kad masturbirate. Primera radi, zbog verskih uverenja, društvenih normi ili porodice. Ako uz masturbiranje ide sram, onda je sve to za vas destruktivno iskustvo. Pokušajte sami sa sobom da rešite osećaj srama, jer će vam to uveliko poboljšati kvalitet života.

6. Masturbacija kontroliše vas, a ne vi nju. Kao i mnoge druge ugodne stvari u životu, i masturbacija može izazvati zavisnost. Ako ne možete prestati da masturbirate kad to odlučite, zavisni ste. Ako kasnite na neki važan dogovor, ali svejedno želite da se zadovoljite na brzinu, zavisni ste. Zavisnost je ozbiljna stvar i dobro bi bilo da se konsultujete sa stručnom osobom.

7. Opsesivno razmišljate o masturbiranju. Ako veliki deo dana posvetite razmišljanju o masturbiranju, budite sigurni da nešto nije u redu. Ako usred poslovnog sastanka razmišljate o zadovoljstvu sa samim sobom, znači da vam masturbacija utiče na poslovni život. Opsesivnost bilo koje vrste nikako nije dobra. Razmislite o tome i preduzmite konkretne korake da pomognete sebi.
(Tportal)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP