Naučnici tvrde da mogu da hakuju ljudski mozak!

Zvuči kao nešto iz futurističkog znanstveno fantastičnog blockbustera, ali naučnici su dokazali da mogu 'hakovati' ljudski mozak koristeći slušalice, piše Daily Mail.

Istraživači s University of California, Oxforda i University of Geneva otkrili su način kako iz ljudskog mozga dobiti osetljive informacije, kao što su PIN ili informacije o bankovnom računu. Koristili su set slušalica, koji se koristi u računarskim igrama, a košta oko 300 dolara.

Slušalice omogućavaju igračima da preko misli ostvaruju interakciju s računalom, a često se koriste za igranje računalnih igara.

Znanstvenici su ispitanike posjeli ispred računalnih monitora i pokazali im slike banaka, ljudi i brojke PIN-ova. Pratili su čitanje, koje obavlja mozak, te specifičan moždani signal, znan kao P300. Taj signal mozak koristi kako bi prepoznao nešto bitno, osobu ili stvar s kojom smo redovito u doticaju. Mozak ga pusti oko 300 milisekundi nakon što nešto prepozna, pa mu otud i ime P300.

Tim znanstvenika koristio je i sliku američkog predsjednika Baracka Obame i primijetio kako su ispitanici reagirali prepoznajući ga. Zatim su ispitanicima pokazali njihove domove, što je prouzročilo sličnu reakciju.

'Ovi uređaji imaju pristup moždanom EEG-u i to je određeni neurološki fenomen, koji pokreću podsvjesne aktivnosti', rekao je Ivan Martinović, sa Sveučilišta Oxford. 'Glavno pitanje, koje proizlazi iz ovog istraživanja jest je li ovo prijetnja privatnosti', dodaje.

Tim je otkrio da su u 60 posto slučajeva mogli otkriti gdje ispitanici žive, a u 40 posto slučajeva uspjeli su otkriti prvi broj PIN-a. U radu, koji su objavili nakon istraživanja, znanstvenici navode kako bi se P300 mogao koristiti za kriminalističke istrage, ispitivanja i otkrivanje nekih detalja, koje osumnjičeni krije. (Dnevnik.hr)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP