Nenad Čanak: Tukao sam Lešanovića

Nenad Čanak podneo je ostavku na funkciju poslanika u Skupštini Srbije, jer parlament nije reagovao povodom incidenta u Novom Sadu u kome je on učestovao i priznao je da je pesnicom udario Pavla Lešanovića.

"Ako treba da biram između suza svoje dece i mandata narodnog poslanika, onda to nije nikakav izbor", rekao je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, navodeći da ga je taj čovek, koga je nazvao pijancem, "vređao pred ćerkom njegovog brata", a nju "hvatao za telo".

On je priznao da je tog čoveka tukao pesnicama na parkingu ispred kafane, ali je ukazao da ga je on vređao, nazivao lopovom, a ćerku njegovog brata "dodirivao kao poslednju prostitutku".

"Kada sam video suze u očima svoje ćerke, a ćerku svog brata doživljavam kao svoju, vratio sam se i na parkingu sreo izgrednika koji je sedeo u automobilu marke BMW. On mi je tada opsovao decu, na šta sam ga ja izvukao iz automobila i udarao pesnicama", naveo je Čanak.

On je kazao da je u restoran otišao na poziv ćerke svog brata i da ga je taj čovek već sa ulaza verbalno napao nazivajući ga lopovom, a da je potom prišao njegovom stolu i počeo da "hvata za telo" devojku.

Čanak je rekao da je taj čovek, za koga je rekao da je bio pijan, polio vodom muzičara uz reči: "Zašto sviraš za ovu svinju".

"Na osnovu svakodnevnih pretnji smrću pre dve godine sam tražio obezbeđenje od MUP-a ali mi to nije dato", dodao je Čanak.

Čanak je rekao da je izložen javnom linču "samo zbog toga što je branio svoju porodicu" a da u Skupštini nije urađeno ništa da se zaštiti njegov ugled kao narodnog poslanika.

Čankova ostavka, međutim, danas u nije prihvaćena na skupštinskoj pisarnici jer nije overena u sudu, zbog čega je predsednik LSV rezignirano iscepao ostavku i rekao da mu ne pada napamet da zbog toga ide u sud.

Predsednik skupštinskog Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Zoran Babić objasnio je da ostavka mora biti sudski overena.

Babić je u izjavi Tanjugu objasnio da ostavka koju je Čanak podneo na pisarnici Skupštine Srbije ništa ne znači, jer prema Zakonu o izboru narodnih poslanika ona treba da bude overena u sudu.

"Zato je Čankova ostavka za mene i članove Odbora pravno nevidljiva", rekao je Babić.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, poslanik lično podnosi ostavku, overenu kod nadležnog organa za overe, predsedniku Skupštine Srbije u roku od tri dana od dana overe.

Povodom ostavke oglasila se i Čankova stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine. Kako je rečeno u stranci, Čanak ostaje pri odluci da podnese ostavku na mesto poslanika i overiće tu odluku u sudu kako je propisano zakonom.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je ranije danas da će biti utvrđena istina o incidentu u Novom Sadu, u kome je učestvovalo Čanak i poručio da niko neće biti zaštićen.

"Pogledao sam izjave koje su učesnici spornog događaja dali u policiji", rekao je Dačić i dodao da je "očigledno da je prvo došlo do vređanja Čanka za stolom za kojim su zajedno sedeli sa vlasnikom restorana Danilom Ikodinovićem i da je nakon toga došlo do tuče".

Dačić je rekao da će izjava o incidentu biti uzeta i od lidera LSV, bez obzira na imunitet narodnog poslanika, koji se, kako je podsetio, ne odnosi na davanje izjave.

"Utvrdiće se sve činjenice vezane za taj događaj i sigurno niko neće biti izuzet. I od Nenada Čanka će biti uzeta izjava bez obzira što on ima imunitet. Niko nije oslobođen davanja izjave", rekao je Dačić novinarima u Pećincima i dodao da je važno da se utvrdi puna istina o onome što se tačno desilo.

Dačić je istakao da "svi koji se bave politikom moraju da vode računa da nisu obični građani".

Lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine optužio je Pavle Lešanović (47) iz Beograda da ga je, sa članovima svog obezbeđenja, brutalno pretukao u noći između subote i nedelje ispred novosadske kafane "Tako je suđeno", koju drži bivši vaterpolista Danilo Ikodinović.

Čanak je te optužbe negirao, izjavivši da je spreman da se o tom događaju objasni na sudu.

Osnovnom sudu u Novom Sadu podnet je predlog za preduzimanje određenih istražnih radnji protiv Nenada Čanka zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje, izjavila je Tanjugu portparol tog suda Biljana Lazić.

Osnovno tužilaštvo u Novom Sadu pokrenulo je istragu protiv Čanka i još dve nepoznate osobe zbog sumnje da su izvršili krivično delo nasilničkog ponašanja, potvrđeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.
(Tanjug)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP