Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

"Zbirka slika druga predsednika"

Izložbu "Zbirka slika druga predsednika", autora dr Nenada Radića, na kojoj su predstavljena dela iz rezidencije Josipa Broza Tita, otvorio je večeras u Muzeju 25. maj pomoćnik ministra kulture za zaštitu kulturnog nasleđa Miroslav Tasić.

Na otvranju su, osim autora, koji je zahvalio svima na pomoći u realizaciji izložbe, govorili i direktorka Muzeja istorije Jugoslavije Katarina Živanović i upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević, koje su skrenule pažnju na saradnju dve institucije u pripremi postavke.

Izložba, u donekle izmenjenom konceptu, bila je priređena i u Galeriji Matice srpske od 4. maja do 15. juna, a beogradska postavka je proširena i njen koncept, kako je objasnio autor, daje precizniji i detaljniji uvid u izgled i raspored same Titove rezidencije.

Palkovljević je podsetila da je davne 1961. godine, zahvaljujući predsedniku Jugoslavije Josipu Brozu Titu za pozajmicu slika za izložbu u Narodnom muzeju u Beogradu, Veljko Petrović, tadašnji direktor nacionalnog muzeja, rekao kako je izlaganjem odabranih slika iz zbirke druga predsednika upriličen "pravi pir lepote", kao i da sve zajedno podstiču kod publike zaključak: "Eto i te krasote se nalaze u našoj zemlji".

-Sa distance od pola veka odlučili smo da u saradnji sa Muzejom istorije Jugoslavije ponovo upriličimo pir lepote i kroz analizu slika, predstavimo jednog vladara, jednu rezidenciju i jednu epohu - istakla je Palkovljević.

U Muzeju 25. maj predstavljena su dela koja odražavaju karakter jedinstvene vladarske zbirke, formirane u periodu od 1946. do 1977. godine - neobičan spoj dela evropskih i jugoslovenskih umetnika u rasponu od 17. do 20. veka - u istom odnosu u kome su bila zastupljena u prostorima nekadašnje predsedničke rezidencije u Užičkoj 15, stradaloj u NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. godine.

Polazeći od teze da su se navedena umetnička dela u rezidenciji našla na osnovu Titovog ukusa, kao i da su dela pribavljena po njegovoj želji, autor izložbe Radić postavkom "Zbirka slika druga predsednika" daje svojevrsnu rekonstrukciju rezidencije i umetničkog ukusa Josipa Broza.

Posetioci će do 4. novembra moći, izmedju ostalog, da vide slike koje su se nalazile u Titovoj spavaćoj sobi - "Portret nepoznatog muškarca" iz 1840, "Pastorala" francuskog slikara iz 18. veka, slika "Davanje desetine" Rembrantovog učenika Gebranta van den Ekhuta, koju je za Tita u Berlinu 1949. godine kupio Ante Topić Mimara, kao i "Atinjanku kod toalete" Vlaha Bukovca iz 1899. koja se nekada nalazila u spavaćoj sobi Jovanke Broz.
Izloženo je i monumentalno platno Krste Hegedušića iz 1949. godine - "Boj kod Stubice 1575", koje se nekada nalazilo u Titovom radnom kabinetu i ovo je prvo javno prikazivanje te slike od 1996. godine.

Posebnost beogradske izložbe je pet skulptura Antuna Augustinčića, Borisa Kalina i Frana Kršinića koje su bile deo ambijenta vile u Užičkoj 15. Vredan pažnje je Augustinčićev "Portret Jovanke Broz" iz 1959, izradjen u kararskom mermeru, koji do sada nikada nije bio izlagan.

Postavka je dopunjena fotografijama na kojima se vidi gde su se slike i skulpture nalazile u rezidenciji, a mogu se videti i knjige Augusta Šenoa i nekoliko primeraka Biblije iz lične Titove biblioteke.

Tanjug

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP