Redovno istezanje donosi iznenađujuće zdravstvene dobrobiti!

Evo četiri iznenađujuće zdravstvene dobrobiti koje omogućava istezanje. Uklopite ga u svoj dnevni raspored i prilagodite potrebama: istežite se ujutru nakon buđenja, u kancelariji kako biste bili spremniji za puni radni dan za računarom ili uveče kako biste se opustili pre spavanja.

1. Manje masnih ćelija
Istraživanja su pokazala kako naše telo pretvara ćelije u one masne kada smo neaktivni. Čak i ako mislite da ste mršavi i obraćate pažnju na svoju ishranu, možete imati visok procenat masnog tkiva zbog manjka fizičke aktivnosti. Tako su istraživači Univerziteta u Tel Avivu ustanovili kako celodnevno sedenje u kancelariji može da poništi efekat uravnotežene ishrane i zdravog stila života.

2. Ublažava bolove u leđima
Stručnjaci Istraživačkog Instituta za grupno zdravlje iz Sijetla, tvrde kako istezanje putem vežbanja joge ili druge konvencionalne vežbe mogu da ublaže umerene bolove u leđima, a efekat može da traje nekoliko meseci.

3. Zdravije srce
Možda je teško poverovati kako redovno istezanje može da poboljša zdravlje ovog vitalnog organa, ali istraživanja su pokazala kako je ova aktivnost prava stvar za održavanje arterija zdravim.
Možete li da se sagnete i dotaknete nožne prste? Ako vam ovaj zadatak nije uspeo, moguće je da niste fleksibilni i da su vaše arterije kruće, što može dovesti i do hipertenzije. Istezanje poboljšava stvaranje kolagena i elastina u krvnim sudovima i mišićima, tvrde istraživači čiji je rad objavljen u časopisu "American Journal of Physiology - Heart and Circulatory Physiology".

4. Povećana izdržljivost
Istezanje može poboljšati snagu i izdržljivost, baš kao i dizanje tegova u teretani. To ne znači da istezanjem možete u potpunosti da zamenite aerobne ili anaerobne aktivnosti, ali ono može bolje da vas pripremi za "ozbiljnije" vežbanje.

Istraživači čiji je rad objavljen u časopisu "The Journal of Strength & Conditioning Research" ustanovili su kako specifični četveronedeljni program istezanja može da poboljša snagu, izdržljivost mišića, anaerobni kapacitet i agilnost kod rvača.
Izvor: ordinacija.hr

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP