Internet: Kako nam kradu podatke i šta su botnet mreže

Među malverima ili virusima koji nam svakodnevno prete najrasprostranjeniji su trojanci ili crvi koji se prvo nastane u vašem uređaju, zatim se kao nepoznati oblici egzistencije u naučnofantastičnim serijama samoreplikuju u okviru sistema i prave vam probleme. 

Od banalnog spama pa sve do krađe poverljivih informacija (identiteta, brojeva kreditnih kartica, vitalnih podataka), najčešće niste ni svesni potencijalne pretnje i problema sa kojima možete biti suočeni.

Jedan od najčešćih problema sa kojima se susrećemo na internetu danas su zloglasne botnet mreže koje funkcionišu tako što tokom inicijalne infiltracije uz pomoć virusa trojanca sa udaljene lokacije upadaju u sistem i potčinjavaju zaražene računare. Kontrolisane uglavnom od strane organizovanih kriminalnih grupa, ove mreže najčešće služe za slanje spama, širenje virusa, napade na pojedinačne računare i servere, ali i za sprovođenje drugih nelegalnih aktivnosti. Iako na prvi pogled deluje da je sa računarom sve u redu, zaraženi sistem je preotet u botnet mrežu dok je vlasnik toga potpuno nesvestan.

Kao odgovor na ovaj gorući problem na internetu, u zajedničkoj operaciji kompanije Microsoft i američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) nedavno je sprovedena akcija u kojoj je raskrinkana i razbijena botnet mreža Citadel, odgovorna za krađu za više od 500 miliona američkih dolara sa bankovnih računa pojedinaca i kompanija širom sveta. Zahvaljujući tajnoj operaciji pod kodnim imenom “Operacija b54“, koju je Ričard Bošković iz jedinice za digitalni kriminal kompanije Microsoft nazvao "najagresivnijom" operacijom protiv bot mreža koju je kompanija preduzela do danas, uspešno je presečena komunikacija između 1462 servera Citadel botnet mreže i više miliona zaraženih računara pod njihovom kontrolom.

Tokom ove akcije, otkriveno je da se sve više sajber kriminalaca odlučuju za korišćenje nelegalnih serijskih brojeva za pristup starijim operativnim sistemima kao što je Windows XP, što znatno olakšava dalji razvoj botnet mreža i širenje nelegalnog poslovanja. Na taj način postoji jasna korelacija između softverske piraterije i razvoja visokotehnološkog kriminala koji stalno traži rupe u sistemu kako bi došao do poverljivih podataka i vašeg novca.

Kada je u pitanju Srbija, ni naša zemlja nije izuzetak po pitanju netbot mreža i nelegalnog softvera. Budući da smart telefoni i tableti polako preuzimaju ulogu računara, sve više napada se vrši i na mobilne uređaje. Takođe, prema proceni iznetoj u studiji kompanije IDC za 2011. godinu, Srbija se nalazi u grupi zemalja sa najvećom stopom nelegalnog softvera od 72 odsto.

Iako zbog niskog životnog standarda sa ekonomskog stanovišta kupovina ili skidanje nelegalnog softvera sa interneta na prvi pogled može delovati kao daleko povoljnije rešenje, to zapravo i nije tako kada je u pitanju bezbednost. Upravo zbog nevidljive pretnje u vidu sveprisutnih trojanaca na internetu i botnet mreža koji ih kontrolišu iz senke, korisnik nikada ne može biti do kraja uveren da li mu je sistem zaražen, a samim tim da li su mu poverljivi podaci na sigurnom. U ovakvim slučajevima, preporučljivo je uvek imati najnoviju verziju operativnog sistema, ažurirani antivirusni program i adekvatno podešen firewall. Kako se u našem narodu kaže: Bolje sprečiti nego lečiti najbolji način da se suporotstavite raznoraznim malverima i neželjenoj krađi podataka jeste kupovina legalnog softvera i antivirus ,koji će zaštiti kako vas, tako i vaš novčanik. (Mondo)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP