Majkrosoft pravi "antistres" brushalter

Stručnjaci u Majkrosoftu su dizajnirali "pametni" grudnjak koji može da prepozna stres, a prototip proizvoda se sastoji od prenosnih senzora koji prate srčane i aktivnosti kože, kako bi se uočila promena raspoloženja.

Cilj razvoja ovog grudnjaka sa senzorima koji analiziraju aktivnosti srca i kože jeste da se sazna da li nova nosiva tehnologija može da pomogne u sprečavanju prejedanja koje je podstaknuto stresom.

Podaci o raspoloženju nosioca mogu se videti pomoću specijalnih aplikacija na pametnim telefonima i na osnovu njih predvideti kada će nastupiti takozvano "emocionalno prejedanje".

Tim Majkrosoftovih stručnjaka za vizuelizaciju i interakciju je ugradio u grudnjak elektrokardiogram, žiroskop i akcelerometar, kao i senzore koji prate elektro-dermalne aktivnosti.

Oni su saopštili da bi korišćenje ovog grudnjaka bilo idealno, jer omogućava da se prikupi elektrookardiogram "vrlo blizu srcu".

Isti napori da se napravi sličan grudnjak za muškarce je bio manje uspešan, uglavnom zbog toga što su senzori bili smešteni suviše daleko od srca.

Testiranje ovog grudnjaka bilo je sprovedeno na 6 žena koje su ga nosile 6 sati dnevno u periodu od 4 dana, a naučnici su saopštili da je ovaj test za njih bi prilično naporan, jer je grudnjak morao da se električnim energijom puni otprilike svaka 3 do 4 sata.

Izuzetno brzo prihvaćena nosiva tehnologija se sve više koristi za praćenje raznih zdravstvenih stanja, pa je prošlog meseca javnosti predstavljen grudnjak koji je povezan sa Tviterom, koji se oglašavao svaki put, kada se skine, kako bi ohrabrio žene na samopregled dojki, dok je prošle godine jednoj američkoj kompaniji odobren patent za rad na nosivom uređaju koji analizira toplotu grudi kako bi eventualno otkrio rak dojke.

U međuvremenu, kao odgovor na seriju silovanja žena u Indiji, tri studenta su napravili grudnjak sa senzorima i električnim kolima koji se aktivira svaki put kada neko pokuša da uhvati za grudi ženu koja ga nosi.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP