Zašto da baš danas popijete čaj?

Navalite na svoju šoljicu čaja! Na taj način "učestvovaćete" u obeležavanju Svetskog dana čaja. Pre toga, pročitajte neke zanimljive činjenice o ovom napitku.

Najpopularniji napitak na svetu otkriven je u Kini, a ubrzo je stigao u sve krajeve sveta. O njegovoj zastupljenosti govori i to da se svake godine 15. decembra obeležava Svetski dan čaja.

Uprkos tome što potiče iz Kine, čajevi koji su najzastupljeniji u svetu danas dolaze iz Indije. U ovoj zemlji gajenje čaja je, posle turizma, najrazvijenija industrija.

U svetu postoji mnogo vrsta čajeva, ali svi potiču od samo jedne biljke – čajevac (camellia siensis). Kakve boje i ukusa će biti čaj, zavisi samo od toga na koji način je ova biljka obrađena.

Popularne kesice čaja, izmišljene su u Americi početkom 19. veka, a na početku su se koristile za čuvanje čajeva donetih iz Indije. Danas, 96 odsto svih čajeva koji se služe u različitim krajevima sveta služe se iz kesica.

Najveći obožavaoci čaja na svetu, pored Kineza su svakako i Englezi, koji imaju određene vremenske periode u toku dana koje odvajaju za uživanje u ovom napitku.

Različiti narodi imaju i razne dodatke za čaj. Tako, na primer, Englezi u čaj često dodaju i mleko, dok se kod nas uglavnom, pored šećera, dodaju med ili limun.

Iako će vas zimi brzo zagrejati i važi za "zimski" napitak, čaj može da bude i savršeno letnje osveženje, ako ga pijete hladnog i po želji, dodate led, limun, listiće nane...

Pored onih uobičajenih – od nane, kamilice, đumbira, koprive, zeleni, crni..., postoje i neke malo egzotičnije vrste. "Ulong" čaj koji je najzastupljeniji u Kini i Tajvanu ima voćnu aromu, a često ga nazivaju i "zmajevim čajem". Razlog za to je što kada se sipa u posudu, formira oblik zmaja. To je ujedno i najskuplji čaj na svetu, a za kilogram je potrebno izdvojiti oko 2.200 evra!

Ipak, čaj ne služi samo za piće, pa se u mnogim krajevima sveta, naročito u Aziji, praktikuje i proricanje budućnosti pomoću gledanja u listove čaja.

Možda nećete da gledate u listiće, ali možete da ga koristite za razne stvari. Dobar je za lečenje manjih posekotina, pomaže u oslobađanju neprijatnih mirisa stopala ukoliko se doda u kupku, koristi se i za pravljenje marinade za meso, a dobar je i za čišćenje podova.

Pored ove, multipraktične upotrebe, čaj ima višestruko dobre efekte na zdravlje - čuva zdravlje srca, pospešuje rad bubrega, oslobađa toksine u telu, umanjuje rizik od infarkta, čuva zdravlje zuba...
(Mondo)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP