Zdravlje vaše vagine: Šta preduzeti pred letovanje?

Foto: Studio Cl Art / Photl.com
Zdravlje najosetljivijeg ženskog dela tela, vagine, izuzetno je bitno. Problemi koji loše utiču na vaginu su brojni i mogu da uzrokuju razne poremećaje. Zato, neka i vaši najintimniji delovi tela budu opušteni ovog leta, tako što ćete preduzeti preventivne korake.

Spakujte svoju omiljenu zaštitu
Ponesite kondome koje uobičajeno koristite (da, čak i ako ne očekujete akciju). Nećete biti osuđeni na sumnjive proizvode koji vam budu dostupni na aerodromu ili, još gore, suočeni sa iskušenjem da uradite to bez zaštite, ako vam se dogodi neočekivana šema.

Obavezno memorišite kontakt svog ginekologa
Ako dobijete urinarnu infekciju ili primetite neke druge zabrinjavajuće simptome, ovo će vam olakšati stupanje u kontakt sa ginekološkom ordinacijom. Doktorka može da vam da brzinski savet i preporuči terapiju.

Ponesite kremu protiv gljivičnih infekcija
Leškarenje u vlažnom kupaćem kostimu povećava šanse za pojavu gljivične infekcije, zato ponesite kremu koja vam je dostupna i bez lekarskog recepta. Ako osetite neprijatan svrab i pojačan sekret, nećete gubiti vreme na kupovinu lekova, kada možete da uživate pored bazena.

Izvor: Cosmopolitan.rs


Ovo su stvari koje narušavaju zdravlje vagine

Seks bez zaštite
Opšte je poznato da žena može da dobije čitav niz bolesti ako praktikuje seks bez zaštite, posebno s različitim partnerima.

Agresivan seks
Previše strastven seks koji prelazi u agresiju, takođe, može da naruši zdravlje žene i izazove vaginalnu traumu.

Određena zdravstvena stanja
Neke bolesti poput dijabetesa i određenih autoimunih bolesti znaju da izazovu vaginalnu suvoću.

Lekovi i sredstva za higijenu
Različiti lekovi poput antibiotika remete ravnotežu vaginalne flore i uzrokuju infekcije. Isto tako deluju i sredstva za higijenu poput gelova za tuširanje.

Proizvodi za sprečavanje trudnoće
Kontracepcijske pilule, dijafragma i drugi proizvodi kojima se sprečava trudnoća uzrokuju iritaciju vagine i dovode do ozbiljnijih poteškoća.

Trudnoća i rođenje deteta
Tokom trudnoće se pojačava vaginalni sekret, a nastavlja se i nakon rođenja deteta. U pojedinim slučajevima sekret zna da iritira ranu od porođaja i samim time stvori probleme. Istovremeno i sam porođaj može da utiče na zdravlje mišića vagine.

Psihološki problemi
Anksioznost i depresija dva su glavna uzroka promena u vagini koji izazivaju suvoću i slabljenje libida. To, takođe, izazivaju i razne životne traume koje mogu da rezultiraju i bolnim seksom.

Starenje
Vagina s godinama gubi na elastičnosti, posebno nakon menopauze.

Nivo hormona
Promene hormona u telu snažno utiču na funkcionisanje vagine. Ako telo proizvodi premalo estrogena, može da dođe do atrofije vagine. Ako je previše estrogena, javljaju se ciste i miomi na jajnicima, odnosno materici, što se svakako odražava i na vaginu.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP