Šta otkriva glas tokom telefonskog razgovora?

ponsulak / freedigitalphotos.net
Tokom telefonskog razgovora sa nepoznatom osobom, većina ljudi je u stanju da pogodi geografsko poreklo svog sagovornika, pa i njegovo trenutno raspoloženje. Ali, naučnici i psiholozi tvrde da nam ljudski glas može dati i druge informacije o osobi sa kojom razgovaramo.

Boja i tonalitet mogu nam, između ostalog, otkriti i njene godine, pa čak i visinu.

Naime, američki naučnici su dokazali da već posle samo nekoliko izgovorenih rečenica dvojice radio-voditelja, slušalac može da proceni koji je od njih dvojice viši, kao i da je u stanju da na osnovu boje glasa poređa po visini pet nepoznatih osoba, od najniže do najviše.

Što se pogađanja starosti tiče, grupa naučnika je još 2010. godine izvela neobičan eksperiment. Zamolili su 97 osoba da saslušaju glasove 100 njima nepoznatih osoba starih od dve do 67 godina i pokušaju da odrede njihovu starost. Pokazalo se da učesnici u eksperimentu nisu bili u stanju da tačno pogode krštenicu osobama starijim od 47 godina i uglavnom su ih proglašavali mlađima. Ali, gotovo svi su vrlo precizno pogađali starost mlađih osoba, naročito tinejdžera i dece.

Izvor: novosti.rs

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP