Zašto ste stalno umorni?

anankkml / freedigitalphotos.net
Ponekad je bitno samo malo stati na loptu, zdravije se hraniti, uzimati vitamine, smanjiti alkohol i kavu, piti više tekućine, više spavati… No iscrpljenost i umor mogu biti znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja koje se može liječiti, upozoravaju stručnjaci, zato nemojte oklijevati potražiti savjet liječnika.

Znate li da su ovo najčešći razlozi zbog kojih osjećate konstantan umor?

Anemija

Anemija nastaje kao rezultat nedovoljnog broja crvenih krvnih zrnaca, zbog čega se otežano prenosi krv do organa i tkiva u tijelu. Najčešći su uzroci anemije bolesti drugih organa, velik gubitak krvi, neadekvatna prehrana osiromašena željezom i premala proizvodnja eritrocita. Ako ste često umorni iako dovoljno spavate, nedostaje vam energije za svakodnevne aktivnosti i osjećate česte promjene raspoloženja, moguće je da patite od anemije. Simptomi katkad uključuju i slabost, vrtoglavicu, blijedu put, lošu cirkulaciju, ubrzane otkucaje srca i kratkoću daha… Jedini način dijagnosticiranja jest analiza krvne slike, osobito broja eritrocita, razine hemoglobina, količine željeza i veličine eritrocita. Hrana bogata željezom prva je pomoć oboljelima od anemije, a najzdraviji su odabir zobene pahuljice, grah, cikla, zeleno lisnato povrće, meso i tamna čokolada.

Bolesti štitnjače


Štitnjača, žlijezda smještena u području vrata s prednje strane dušnika, neposredno ispod Adamove jabučice stvara hormone koji u svom sastavu imaju jod, a uvelike kontroliraju metabolizam našeg organizma. Javlja se u dva oblika. Hipotireoza, odnosno smanjena funkcija štitnjače, dovodi do usporavanja tjelesnog metabolizma, a hipertireoza, povećana funkcija štitnjače izaziva ubrzavanje tjelesnog metabolizma. Svakako se savjetujte s liječnikom ako patite od konstantnog umora i ne oklijevajte napravite test na hormone štitnjače.

Dijabetes

Godišnje se dijagnosticira čak više od milijun ljudi koji pate od dijabetesa tipa 2! Dijabetes je povećavanja razine šećera u krvi žlijezde gušterače (pankreas) koji se događa kada gušterača prestane potpuno ili djelomično proizvoditi hormon inzulin ili proizvedeni inzulin nije djelotvoran u organizmu. Znaci šećerne bolesti su: često i obilno mokrenje (poliurija), umor/slabost, zamagljen vid, žeđ, naglo mršavljenje, česte infekcije... Ako ste se prepoznali u nekom od ovih simptoma, obavezno posjetite liječnika.

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis teška je, kronična upalna bolest vezivnog tkiva koje se najviše očituje na zglobovima. U ovom poremećaju imunološki sustav napada hrskavično tkivo, kosti i, ponekad, unutarnje organe. Od zglobova su najčešće zahvaćeni mali zglobovi šake, zglavci, ramena, koljena… Ova autoimuna bolest nije uvijek lako dijagnosticirati rane, ali postoje neke suptilne naznake da tražiti. RA se događa kada se imunološki sustav okreće protiv sebe i napada zdravo tkivo u zglobovima; ponekad rezultira nepovratnim oštećenjem kosti i hrskavice. Mnoge simptome (kao što su umor, manjak energije, gubitak apetita i bol u zglobovima) RA nažalost dijele s drugim zdravstvenim problemima, uključujući i druge oblike artritisa, kao što su fibromialgija i lupus. Reumatologa potražite ako osjećate jutarnju ukočenost oko zglobova trajanju od najmanje sat vremena prije maksimalnog poboljšanja, ako vam otiču zglobovi, osjetite čudne kvržice tkiva ispod kože i sl.

Sindrom kroničnog umora

Sindrom kroničnog umora (SKU) najčešći je naziv za stanje, ili stanja iscrpljenosti, o kojemu se malo toga zna, i nepoznata je uzroka. Drugi nazivi za ovaj sindrom su: postviralni sindrom umora, benigni mijalgički encefalomijelitis, mijalgički encefalomijelitis, sindrom kroničnog umora i imunološke disfunkcije. Simptomi SKU uključuju bolove u mišićima i zglobovima po cijelom tijelu; kognitivne smetnje; kroničnu, ponekad veoma tešku mentalnu i fizičku iscrpljenost, te još neke druge karakteristične simptome koji se jave kod dotad zdrave i aktivne osobe. Umor je čest simptom mnogih bolest, no SKU je multisistemna bolest, i relativno je rijetka. 

Apneja u spavanju

Riječ 'apneja' dolazi iz grčkog jezika i označava prestanak disanja. 'Apneja u spavanju' ('sleep apnea'), naziv je za bolest koja se manifestira kao poremećaj spavanja. Bolesnici od te bolesti prestaju disati veći ili manji broj puta u snu a da najčešće o tome nemaju pojma. Apneja zapravo pokušava ugušiti spavača! Prekid disanja uzrokuje prekid u opskrbi organizma kisikom, kao i kašnjenje izdisanja ugljičnog dioksida, čime se organizam truje. Bolesnik će prije ili kasnije nastaviti disati, a može se i probuditi, ali se najvjerojatnije ničeg od toga neće sjećati. Ovakvi se incidenti mogu u toku noći ponoviti i stotine puta.

To može dovesti do težih posljedica kao što su bolesti mozga, srca i krvnih žila, ili stradanje zbog spontanog padanja u san na poslu ili u prometu. Prekomjerna tjelesna težina i ostali faktori rizika uglavnom vrijede i ovdje i pomažu razvoju bolesti. Hrkanje je prateći simptom ove bolesti, iako svi s ovim problemom ne moraju biti i apnejičari.

Depresija

Ovo je danas vrlo učestala bolest koju je vrlo važno znati prepoznati i suočiti se s njom. Osnovne su karakteristike ove bolesti sniženo, bezvoljno raspoloženje, žalost i beznađe, gubitak osjećaja zadovoljstva, gubitak snage i energije, javljanje osjećaja neodređenog straha (anksioznosti). Tu su i osjećaj krivnje, besperspektivnosti, bezizglednosti, gubitak volje za životom, razmišljanja o samoubojstvu i pokušaji. Uz to nastupa promjena mišljenja, sna i apetita.

Izvor: tportal.hr

1 komentara:

Анониман,  четвртак, 27. јул 2017. 08:54:00 CEST  

ne znam da li je to izazvano stalnim naglim promenama vremena i glavoboljama i bolovima u misicima i kostima

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP