KNJIGE ZA VIKEND: „Sezona kostiju“ i „Roman o tebi“

Ovoga puta preporuka za ljubitelje fantastike i trilera – dva romana (u izdanju Lagune) prvenca spisateljica kojima se predvidja sjajna budućnost. Poroverite zašto!



Sezona kostiju Samante Šenon  vam predstavlja novu, fascinantnu književnu junakinju – mladu ženu koja uči kako da iskoristi svoje moći u svetu u kome joj je sve oduzeto. Takođe predstavlja mladu, izuzetnu spisateljicu velikih ambicija i bujne mašte. Samanta Šenon je stvorila smelu, novu stvarnost ovim opčinjavajućim romanom.

Radnja je smštena u 2059. godinu. Nekoliko svetskih prestonica pod kontrolom je snaga bezbednosti koje nazivaju Scion. Pejdž Mahoni radi u zločinačkom podzemlju scionskog Londona. Zadatak joj je neobičan: zalazi u ljudske umove kako bi došla do podataka. Pejdž je šetačica snovima, vidovnjakinja ‒ i u njenom svetu, scionskom svetu, vidovnjaci su krivi za izdaju samo zato što postoje.

Kada Pejdž zarobe i uhapse, iz nje proizilazi snaga zlokobnija od Sciona. Zatvor za vidovnjake je u zasebnom gradu – Oksfordu ‒ koji je zbrisan s mape dve stotine godina ranije, a sada njime vlada moćna rasa. Ova stvorenja, refaiti, visoko cene vidovnjake – kao vojnike u svojoj vojsci. Pejdž je dodeljena refaitu Vardenu koji će biti zadužen za njenu obuku. On je njen gospodar. Njen prirodni neprijatelj. Ali ako Pejdž želi da se domogne slobode, moraće da nauči nešto o njegovom umu i njegovim tajanstvenim motivima.

„Roman koji je obuhvatio i temu političke tiranije o kakvoj je pisao Džordž Orvel i pastoralnu mitsku ikonografiju Tolkina“  – zapisao je o Sezoni kostiju kritičar USA Today. Autorka, Samanta Šenon, rođena je u Londonu 1991. godine i počela je da piše kao petnaestogodišnjakinja. Od 2010. do 2013. studirala je engleski jezik i književnost na Koledžu Svete Ane u Oksfordu. Godine 2012. Žene budućnosti nominovale su je za nagradu koja se dodeljuje mladim nadama. Sezona kostiju je njen prvi roman i prodat je u dvadeset zemalja. Nova generacija autora preuzima fantastiku. Na čelu im je Samanta Šenon“ – prokomentarisao je Harper’s Bazaar.

Knjiga o tebi Kler Kendal
je zastrašujući psihološki triler o opsesiji i moći, savršen za ljubitelje Iščezle.

Klarisa sve više strahuje od svog kolege Rejfa. On ne želi da je ostavi na miru i ne prihvata njeno odbijanje. Uvek je tu. Laknulo joj je kad su je odabrali da bude u poroti. Sudnica je bezbedno utočište u koje Rejf ne može da dopre. Ali kako se burna priča o kidnapovanju i zlostavljanju nastavlja, Klarisa primećuje sličnosti između onog što se njoj dešava i onog što se dogodilo mladoj ženi na klupi za svedoke. Shvativši da je na njoj da sve dokaže, Klarisa raspreda zamršeno klupko mračne bajke u koje ih je Rejf upleo i shvata da je kraj koji je on izmaštao stravičniji od svega što je mogla da zamisli…

„Inteligentan, klaustrofobičan i jezivo dobar roman. Ili, kako su to definisali u „Marie Claire“: „Odličan triler o tome kako se zaista osećate kada vas neko uhodi.“

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP