Na petak trinaesti: Koliko smo sujeverni? (VIDEO)


 Prema opštoj definiciji, sujevreje predstavlja, nerazumna verovanja  da su zbivanja u budućnosti uzrokovana određenim radnjama, i to bez logičnog uzročno – posledičnog odnosa između tih radnji i događaja koji će uslediti u budućnosti. To najbolje potvrđuju i brojne predsrasude i radnje, vezana za, po mnogima, najbaksuzniji dan u godini – petak 13.




Prema statistici samo oko 30 odsto ljudi nije sujeverno, ali israživači tvrde da je taj procenat još i manji, jer u taj broj nisu uračunati i oni koji veruju , ali ne žele da to priznaju. Sudeći po odgovorima naših sugrađana, većina njih  svrstava se u pomenutih 30 odsto

Koliko je rasprostanjeno sujeverje vezano za petak 13. širom planete, potvrđuju i činjenice, da mnogi hoteli i bolnice nemaju sobe ili spratove sa brojem 13, da mnogi svetski aerodromi nemaju piste, izlaze niti sedišta sa ovim brojem. Više od 80 odsto svetskih nebodera nema 13. sprat,  a prema podacima Centra za stres i fobiju u Sjedinjenim američkim državama,  posledice zbog straha od baksuznog petka 13. ima od 17 do 21 miliona ljudi. Takođe, procenjuje se da svetka privreda svakog petka 13. izgubi više od 900 miliona dolara jer lludi tog dana izbegavaju svoje uobičajene aktivnosti.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP