Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Misterije Isusove grobnice: Hrist se oženio i imao sina, sahranjen s bratom?!

Foto: Wiki
Izraelski geolog Arje Šimron tvrdi da je došao do “praktično nepobitnih dokaza” koji bi iznova mogli da otvore spor u vezi s mestom na kome je sahranjen Isus Hrist. Rezultati će najverovatnije ponovo rasplamsati raspravu o posmrtnim ostacima Isusa Hrista.

On kaže da je obavio nove testove koji navode na zaključak da je Talpiotska grobnica, otkrivena u istočnom Jerusalimu 1980. godine, zapravo porodična grobnica Isusa iz Nazareta, njegove supruge Marije Magdalene i njegovog sina Jude.

“Izgubljena grobnica Isusova”, kako je Talpiotska grobnica nazvana u dokumentarnom filmu Džejmsa Kamerona iz 2007, sadržala je devet kovčega sa posmrtnim ostacima (tzv. kosturnice), sa natpisima “Isus Josifov sin”, “Marija” i drugim imenima iz Novog zaveta.

Natpisi i približni datumi sahrane naveli su neke naučnike na zaključak da se Isus oženio, da je bio otac jednog deteta, a postojanje posmrtnih ostataka značilo bi da on nikada nije uskrsnuo.

Ove kontroverzne tvrdnje su opovrgnute na raznim osnovama u vreme prikazivanja filma, između ostalog i zbog toga što su u ono vreme ta imena bila prilično česta.

U intervjuu za “Njujork tajms” dr Šimron je, međutim, rekao da geohemijski testovi na desetoj kosturnici pokazuju da je prilično verovatno da je deseti kovčeg u skorije vreme odvojen od ostalih u Talpiotskoj grobnici.

Ovo je značajno zbog toga što na desetom kovčegu na aramejskom jeziku piše: “Jakov sin Josifov brat Isusov” - što govori u prilog tvrdnji da je reč o imenima Isusa Hrista i njegove porodice.

“Dokazi prevazilaze moja očekivanja”, rekao je dr Šimron. “Mislim da imam zaista jake, praktično nepobitne dokaze da je Jakovljeva kosturnica najduže vreme bila u Talpiotskoj grobnici.”

Dr Šimron je uveren da je identifikovao poklapanja u geohemijskom sastavu uzoraka uzetih iz kosturnica u Talpiotskoj grobnici i Jakovljeve kosturnice

Biohemijski testovi, koje je pod nadzorom dr Šimrona obavila Izraelska uprava za zaštitu spomenika, navodno su pokazali da su sve kosturnice iz Talpiotske grobnice nekada bile prekrivene istom glinom sa karakterističnim mineralnim sastavom. Dr Šimron je uveren da je identifikovao poklapanja u geohemijskom sastavu uzoraka uzetih iz kosturnica u Talpiotskoj grobnici i Jakovljeve kosturnice.

Rezultati će najverovatnije ponovo rasplamsati raspravu o posmrtnim ostacima Isusa Hrista, ali ni izdaleka nisu prihvaćeni u naučnim krugovima. Kolekcionar u čijem se vlasništvu nalazi Jakovljeva kosturnica izjavio je za “Tajms” da rad dr Šimrona ništa “definitivno” ne dokazuje, dok drugi jerusalimski arheolozi kažu da će sačekati objavljivanje rezultata.

Indipendent / B92

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP