Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Čeka nas raspad interneta?

geralt / pixabay.com
Internet se bliži ispunjenju svojih krajnjih kapaciteta pošto ne uspeva da drži korak sa potražnjom za sve bržim prenosom podataka, navode naučnici, prenosi britanski list Dily Mail. Vodeći inženjeri, fizičari i predstavnici telekomunikacionih kompanija pozvani su na sastanak kasnije ovog meseca u Londonskom Kraljevskom društvu da bi razmotrili šta se može učiniti da se spreči kriza interneta.

Bum koji su doživeli internet TV, servisi, kao i sve moćniji kompjuteri povećali su pritisak na našu komunikacionu infrastrukturu, navodi Daily Mail.

Kablovi i optiča vlakna koja šalju informacije u laptopove, pametne telefone i tablet račnare mogli bi dostići limit u narednih osam godina.

Endrju Elis, profesor sa Aston univerziteta u Birmingemu, navodi da je u poslednjoj deceniji brzina interneta povećana pedesetostruko, dok su optički kablovi dosegli maksimum svog fizičkog kapaciteta i ne mogu da sprovode vise svetlosti nego sada. On dodaje da internet sada troši istu količinu energije kao avioindustrija, što iznosi oko dva odsto utrošene energije razvijenih zemalja, a to je samo za prenos podataka, i ako se tome doda energija koju troše ostali uređaji onda procenat raste na osam odsto!

Internet kompanije mogu da postave nove kablove, ali to je skupo, a problem je i količina struje za prenos podataka, jer što je internet brži, potrebno je više energije. Postavljanje novih kablova moglo bi da znači da bismo mogli ostati bez energije u roku od 15 godina.

Elis navodi da je zato potrebno o ovom problemu pričati sada, odnosno treba utvrditi šta može da se uradi da se spreči buduća kriza, prenosi Daily Mail.

Autor: MONDO/Agencije

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP