Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Zašto su Rusi probušili najdublju rupu na svetu: Put u središnje zemlje

Razdoblje hladnog rata bilo je vreme ubrzanog naoružavanja Rusije i Amerike, ali i drugih naučnih dostignuća koja nisu bila uvek nužno povezana s vojnom industrijom. SSSR je tako početkom 1970. odobrio plan za bušenje najdublje rupe na svetu. Plan je bio jednostavan - bušiti dokle god to bude moguće.

Foto: Jutjub printskrin - SciShow

Za lokaciju bušenja izabrano je poluostrvo Kola, a projekat je u originalnom sovjetskom stilu nazvan "Superduboka bušotina na Koli". Pomoću njega, ruski naučnici su želeli da saznaju više o uslovima koji preovlađuju u velikim dubinama, kakav je hemijski sastav tla, kakve su njegove fizičke osobine i kolika je temperatura, piše 24sata.hr.

Kako bi u tome uspeli, Rusi su konstruisali brojne alate za bušenje rupe, ali i specijalne instrumente za prikupljanje informacija na tolikim dubinama.

U maju 1970. godine bušenje je počelo, a 1989. bušotina (SG-3) je bila dostigla dubinu od neverovatnih 12.262 metara. Ova rupa je sve do 2008. godine bila najdublja bušotina koja je ujedno bila dublja i od najdublje tačke Tihog okeana.

Ipak, Rusi na kraju nisu bili sasvim zadovoljni. Naime, njihov prvobitni cilj je bio da do kraja 1993. godine stignu do dubine od 15 kilometara, ali u tome su ih sprečile paklene temperature. Naime, naučnici su pretpostavljali da će na dubini od 12 kilometara temperatura biti oko 100 Celzijusovih stepeni, a bila je znatno veća - oko 180 Celzijusa. Procenjeno je da su stene na toj dubini stare oko 2,7 milijardi godina.

Na osnovu tih podataka Rusi su sa novim proračunom procenili da će temperatura na 15-om kilometru biti sigurno 300 stepeni i da pod tim uslovima njihova mehanizacija jednostacvno ne bi više radila.

Osim temperature, naučnike je iznenadilo i otkriće vode na dubinama za koje se smatralo da su potpuno suve, kao i otkriće mikroskopskih fosila na dubini od vrtoglavih 6,7 kilometara.
Nekada veliki istraživački centar, danas ruinirana zgrada

Bušenja su se u različitim oblicima nastavila sve do 2005. godine. Istraživanja su prestala 2008. kada je i kompleks napušten.

Iako se radi o fantastičnom dostignuću ruskih naučnika, u stvarnosti oni si probušili "rupicu".

Da pojednostavimo - Za 35 godina bušenja Rusi su prešli "samo" 0.002% puta do središta Zemlje.

Blic / 24sata.hr

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP