NASA kreće u potragu za vanzemaljcima

Foto: YouTube Screenshot
Američka svemirska agencija (NASA) sprema se da pošalje letelicu na Jupiterov mesec, Evropu, kako bi otkrila da li na njemu postoje vanzemaljski oblici života.

Nebesko telo sa najvećim potencijalom za razvoj vanzemaljskog života ipak nije Mars. Evropa, jedan od Jupiterovih satelita ispod čije bi površine mogli da se nalaze okeani, mnogo je pogodnije mesto za nastanak živih organizama, smatraju naučnici.

"Gde god na Zemlji ima vode, tamo se nalazi život. Zato želimo da saznamo da li je on prisutan i na Evropi”, izjavio je Robert Papalardo, jedan od NASA-inih naučnika.

Evropu, jedan od 4 najveća Jupiterova meseca, otkrio je Galileo Galilej 1610. godine. Osim već spomenute ledene kore ispod koje bi mogla da se krije voda, na ovom nebeskom telu nalaze se i karakteristične crvene brazde.

Ukoliko sve bude teklo po planu, letelica će biti lansirana 2020. godine, a put će trajati nekoliko godina.

S obizrom na veliku radioaktivnu vrelinu koja potiče od Jupitera, letelica će najverovatnije biti postavljena u njegovu orbitu.

Ona će na svake dve nedelje nakratko prolaziti pored Evrope. Tokom svakog prolaska (ukupno bi trebalo da ih bude bar 45), brojni instrumenti na letelici vršiće različita iščitavanja i praviti fotografije, objavio je Huffington Post, a prenosi B92.

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP