VOZI MIŠKO: Autobus iz "Ko to tamo peva" putuje bivšom Jugom

Restauracija autobusa iz kultnog filma "Ko to tamo peva" počela je u prostorima zagrebačkog Jadran filma i nakon njegovog vraćanja u stanje, u kakvom je bio za vreme snimanja 1980. godine, planirana je turneja po državama bivše Jugoslavije. 

 


Prema rečima predsednika Uprave Jadran filma Vinka Grubišića, nosioca projekta, za Mercedesov autobus iz 40-ih godina prošlog veka postoji veliki interes javnosti, ali i investitora zainteresovanih za restauracju, iznajmljivanje i turneju, a među njima je i velika firma koja posluje u Hrvatskoj i susednim zemljama.

Grubišić navodi da bi turneja mogla da krene na kraju letnje sezone, a u tom projektu, kako je najavio, učestvovaće "i velika imena iz Hrvatske i susednih zemalja", koja još ne može da otkrije.

Naglašava i da za autobus svake sedmice prima nekoliko poziva onih koji žele da ga kupe ili iznajme, ali u Jadran filmu autobus s natpisom "Krstić i sin" smatraju "porodičnim srebrom".

Pored turneje po zemljama bivše Jugoslavije, u planu je i izvođenje autobusa na zagrebačke ulice nakon restauracije i dobijanja registracije pod posebnim uslovima, prenosi agencija Hina. Upitan da li će raspisati konkurs za vozača, naslednika legendarnog filmskog Miška koga je u filmu tumačio Aleksandar Berček, Grubišić ističe da je i to jedna od mogućnosti koju će uzeti u razmatranje.

"Simbolički rečeno, poslednjih dvadesetak godina neko nas i vozi zavezanih ociju", poručuje Grubišić. Film "Ko to tamo peva" komedija je apsurda iz 1980. koju je režirao Slobodan Šijan prema scenariju Dušana Kovačevića.


To je i višeslojna priča o tragikomičnim nezgodama putnika u dotrajalom autobusu koji u osvit rata 1941. iz srpske provincije vozi prema Beogradu, ali i skrivena alegorija o malograđanskom licemerju u trenucima društvene krize.

Film u kojem su glumili i Pavle Vuisić, Danilo Bata Stojković, Dragan Nikolić, Neda Arnerić... vremenom je stekao kultnu reputaciju, pa se danas smatra jednim od najboljih srpskih, ali i filmova bivše Jugoslavije.

Tanjug

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP