Med od bundeve: Melem za jetru, lek za holesterol i mokraćne puteve
Zbog velikog sadržaja vitamina i karotena, ovaj med ojačava imunitet. Zahvaljujući blago laksativnom i diuretskom delovanju, odličan je izbor kod problema hroničnog zatvora i različitih oboljenja debelog creva.
Efraimstochter / Pixabay |
Posebno je delotvoran kod izlučivanja žuči i problema s jetrom i bubrezima, a dobar je izbor i za osobe s povišenim holesterolom.
Smatra se i prirodnim lekom za mokraćne puteve.
Kako napraviti med od bundeve?
Izrežite vrhove zrele bundeve i uklonite semenke i vlakna.
U rupu koju ste izdubili sipajte med ili smeđi šećer i poklopite odrezanim vrhom bundeve.
Ostavite deset dana na hladnom mestu.
U tom razdoblju, šećer u bundevi će se otopiti.
Najbolje bi bilo da med čuvate u frižideru u čistoj staklenoj tegli s poklopcem najduže mesec dana.
Kako bi ga sačuvali duže, možete ga prokuvati dok se ne zgusne, ali u tom slučaju se izgubi dio korisnih sastojaka.
Možete ga jesti kao poslasticu, dve do tri kašike dnevno ili s njim zasladiti čaj.
vestinet.rs
0 komentara:
Постави коментар