Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

KATASTROFA: Tamna materija gađa Zemlju "pljuskom kometa"!

Nova studija pokazala je da smo pogrešno smatrali da smo u "sigurnoj zoni". Naučnici su otkrili vezu između katastrofalnih događaja na Zemlji i puta kojim Sunčev sistem prolazi kroz "gusta područja" galaksije Mlečni put. Planeta Zemlja je u smrtnoj opasnosti od udara ne jedne komete, nego čitavog "pljuska kometa" koji će na nas "ispaliti" tamna materija, upozoravaju naučnici.

skeeze / pixabay.com

Galaktički disk Mlečnog puta, naime, sadrži i guste pramenove tamne materije, a istraživači tvrde da tamna materija može da "ispali" komete na Zemljinu putanju.

Naučnici su otkrili period meteorskih udara od 26 miliona godina koji se poklapa sa velikim istrebljenjem živih vrsta na Zemlji tokom poslednjih 260 miliona godina.

Apokaliptični događaji vezani su za kretanje Sunca i njegovog planetarnog sistema kroz gusta područja Mlečnog puta.

Veruje se da gravitaciono privlačenje Oort oblaka, "školjke" ledenih objekata na spoljnoj ivici Sunčevog sistema, izaziva periodične kiše kometa koje prelaze i preko Zemljine orbite.

Smatra se da se poslednji takav događaj dogodio pre 11 miliona godina, otprilike u vreme masovnog nestanka vrsta u Srednjem miocenu.

Profesor geologije Majkl Rampino sa Njujorškog univerziteta, međutim, smatra da bi bilo pogrešno zaključiti da živimo u potpuno bezbednom vremenu, milionima godina udaljenom od sledećeg opasno perioda.

"Postoje dokazi da se aktivnost kometa pojačala u poslednjih dva miliona godina i da su putanje nekih kometa izmenjene, pa je moguće da nas zadesi pljusak kometa. To bi se poklopilo sa našom pozicijom u blizini galaktičke srednje zone, gde se mogu očekivati izmene orbitalih putanja koje izaziva tamna materija", kaže Rampino.

Rampino i njegov kolega Ken Kaldeira sa Karnegijevog instituta, uradili su analizu na osnovu šest velikih meteorskih udara i nestanka vrsta koristeći nove podatke i dali su precizniju prognozu mogućih udara,

Jedan od udara koji je pručavan bio je onaj koji je izazvao istrebljenje dinosaurusa pre 65 miliona godina. Tada je velika kometa ili asteroid udarila na današnju obalu Jukatana u Meksiku.

Pet od šest najvećih kratera od meteorskih udara poklapaju se sa velikim istrebljenjem živih vrsta, tvrde naučnici.

"Podudarnost u poslednjih 260 miliona godina je zapanjujuća. Kosmički ciklus razaranja je nesumnjivo uticao na život na našoj planeti", tvrde naučnici.

Autor: mondo.rs

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP