Rakugo prvi put u Beogradu

Nastupi japanske umetnice engleskog porekla Dajen Kićiđicu u Beogradu, 9. i 10. opktobra * Rakugo predstavlja tradicionalnu japansku umetnost komične price u kojoj rakugo pripovedač, odeven u tradicionalnu japansku nošnju, sedi pred publikom i priča priču kroz dijalog, prilagođavajući glas, mimiku i način govora likovima iz priče.

U Japanu je rakugo vrlo posećen, zbog svoje jednostavnosti i pristupačnosti širokim slojevima publike.

Poznavanje japanske kulture, ali i zapažanje kulturnih razlika čine osnovu zabavnih rakugo priča umetnice Dajen Kićiđucu, poreklom iz Liverpula. Dajen je učitelj sa nastavnim licencama za ikebanu i čajnu ceremoniju.

Njen prvi uvod u svet Rakugo umetnosti tradicionalnog japanskog pripovedanja bio je 1996. godine, kada je imala priliku da radi kao asistent za scenu pozorišta pionirske Rakugo predstave na engleskom jeziku. Nakon što je videla Rakugo prvi put, odmah je bila opčinjena.

Od njenog prvog izlaska na pozornicu 1998. godine do danas, imala je turneje širom Japana i inostranstva sa misijom da čuva i širi tu divnu Rakugo kulturu. Dajenini visoko rangirani nastupi prepuni su duhovitosti. U njima ona prenosi iskustva sa svojih putovanja iz preko 40 zemalja kombinujući ih sa lepotom japanske kulture viđene očima autsajdera.

Držeći predavanja u raznim zemljama iznenađena je koliko su ljudi zainteresovani za japansku kulturu. Ostaje posvećena širenju japanske kulture kroz organizovanje raznovrsnih događaja koji su deo kulturne razmene, kao i nastojanju da japansku kulturu i japanski način života približi pre svega mladima.

Čest je gost na japanskom radiju i televiziji, ali i u drugim sredstvima javnog informisanja. U znak priznanja što su njene aktivnosti pomogle građenju spona između Japana i drugih zemalja, Dajen je dobitnica Nagrade Nakasone Jasuhiro, koju joj je u junu 2013. godine dodelio Institut za studije međunarodne politike (IIPS).

Nastupi japanske umetnice engleskog porekla Dajen Kićiđicu

  • petak, 9. oktobar u 16:30 - svečana sala Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu
  • subota, 10. oktobar u 18:00 - mala scena “Raša Plaović“, Narodno pozorište u Beogradu
NASTUP JE NA ENGLESKOM JEZIKU

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP