Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

VAŽNO: Osam načina kako da sami prepoznamo rak

Foto: PublicDomainPictures/pixabay.com
Samopregled vam može spasti život. Potrebno je samo da svakodnevno oslušnete svoje telo i ako uočite promenu, na vreme se javite lekaru. Imajte na umu da nije svaka promena najava raka.

Bele mrlje, tačkice u ustima i na jeziku mogu biti leukoplakija. To je područje na kojem može nastati rak, a može biti prouzrokovano čestim iritacijama, neretko usled učestalog pušenja.

Oko 77 % oboljenja od raka dijagnostikovano je ljudima od 55 godine starosti pa nadalje. Ne treba živeti u strahu, naročito zbog toga šta sebi možemo pomoći ako na vreme primetimo eventualan početak bolesti. Postoji nekoliko načina koji nam u tome mogu pomoći.

Kvržice ili zadebljanja u dojkama, testisima ili limfnim čvorovima


Mnoge vrste raka mogu se osetiti preko kože, naročito oni na dojkama, testisima i limfnim čvorovima. Kvržice ili zadebljanja su znak upozorenja i lako se mogu osetiti samoproverom. Pojedine vrste raka dojke manifestuju se crvenilom ili zadebljanjem kože pre nego kvržicom.

Promene na koži

Promene na koži nisu indikatori samo raka kože, već mogu biti i pokazatelji neke druge vrste raka ili druge bolesti. Znakovi i simptomi raka kože mogu biti neki od sledećih:

Zatamnjenja na koži; Žućkasta koža; Crvenilo; Mrlje koje se ljušte; Ekstremni rast pojedinih dlaka; Promene na mladežima, bradavicama ili sličnom (boja, veličina, ivice); Bol koji ne jenjava.

Problemi sa grlom i ustima

Uporan i trajan bol grla, prehlade, promuklost, kvržice u grlu, teško gutanje mogu biti indikatori raka grla, ždrela, grkljana ili jednjaka. Kašalj koji rezultira izbacivanjem i najmanjih tragova krvi znak je za uzbunu (ne mora biti znak raka).

Promene sa stolicom, mokrenjem i probavom

Kontinuirane urinarne teškoće, hroničan proliv, abdominalni bol, rektalno ili urinarno krvarenje mogu biti znakovi raka bešike, prostate ili drugih oboljenja.

Probavne tegobe, mučnina, gubitak apetita mogu biti znakovi raka ili neke druge bolesti.

Bol

Bol je često znak uporne upale i problema s imunitetom. Oba stanja mogu biti predstanje raka ako se ne leče pravilno. Neizdržive i istrajne glavobolje mogu biti znak tumora mozga, kao i učestali bol leđa, koji može biti predznak raka creva, rektuma ili jajnika. Ne zanemarujte te probleme.

Hroničan umor

Hroničan umor označava ekstreman osećaj nedostatka snage koji ne prolazi, čak ni nakon više sati sna. Kako rak raste, tako se stanje umora pojačava i neretko je znak preopterećenog imunološkog sistema.

Stalna temperatura

Temperatura je često povezana sa rakom. Gotovo svaka osoba koja ima rak sretl se sa ponavljajućom temperaturom, pogotovo kada rak preuzme značajni uticaj na imunitet. Manje često temperatura može biti znak leukemije.

Gubitak kilograma

Većina obolelih od raka osetiće nagli gubitak kilograma. Neobjašnjiv gubitak 10 kilograma ili više može biti prvi znak raka. Taj simptom je povezan najčešće sa rakom pluća ili probavnog sistema.

Da potražite profesionalnu pomoć ili počnite da primenjujete alternativna preventivna rešenja svakako je preporučljivo ako primetite neki od ovih simptoma.

Dnevno.hr

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP