Roboti neće preuzeti naš svet, to nije realno!

Skynet je verovatno najpoznatija veštačka inteligencija (AI) koja je dovela ljude do ivice izumiranja, ali šef kompanije Google smatra da takav scenario nije realan. Priča u kojoj AI odlučuje da se okomi na ljude i preuzme kontrolu nad svetom mnogima je već vrlo dobro poznata iz raznih filmova.


Foto: Screenshot

Ali, to se neće dogoditi, smatra Erik Šmit. On tvrdi da će izuzeno inteligentni roboti u budućnosti biti od velike koristi u rešavanju velikih problema, poput rasta populacije ili klimatskih promena.

“Ovde ne govorimo o svesti, dušama ili nezavisnom stvaralaštvu”, objasnio je Šmit koji se trenutno nalazi na čelu Googleove matične kompanije Alphabet.

Šmit je rekao da smo u filmovima umali prilike da vidimo razne scenarije, ali da ćemo u stvarnosti znati kako da deaktiviramo / isključimo AI u slučaju dolaska do opasne tačke, prenosi Hollywood Reporter.

Šmit je rekao da će njegova kompanija uskoro lansirati AI koja će moći sama da odgovara na čet poruke.

Nekoliko kompanija lansiraće slične tehnologije koje će biti zasnovane na Alphagou koji je nastao kao projekat Deep Mind-a, Googleovog ogranka za razvoj veštačke inteligencije.

Cilj projekta je stvaranje softvera koji bi mogao da oponaša kratkoročno pamćenje ljudskog mozga, a kombinovanjem načina na koji rade računari i ljudski mozak, naučnici se nadaju da će uspeti da nauče mašine da programiraju same sebe.

Izvor: 24sata.hr

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP