Loto izveštaj na Vašem mobilnom telefonu

* Pošaljite SMS sa tekstom: FO LOTO na broj: 1310 i dobicete LOTO SMS izvestaj * Cena: 30 dinara + PDV

Slučaj Jura: "Klečanje nedopustivo, ako je i šala"

Savez samostalnih sindikata Srbije je reagovao posle objavljivanja reklamnog video-spota korejske kompanije Jura, koja ima pogone u Nišu, Leskovcu i Rači, u kojem se vidi kako radnici kleče pored automobila u prisustvu poslovodstva.


U saopštenju SSSS je navedeno da je takvo postupanje nedopustivo, čak i da je u pitanju šala ili promotivni spot, jer dostojanstveni rad podrazumeva dostojanstvo na radu, zaposlene koji dostojanstveno stoje, a ne kleče.

"Video-snimkom, kao i brojnim primerima nehumanog ponašanja prema zaposlenima, ta korejska kompanija je postala simbol nepoštovanja radničkih prava u Srbiji, ali i Ustava i zakona ove zemlje. Više je nego očigledna činjenica da je stepen eksploatacije i izrabljivanja u Srbiji ogroman, a da država još ne preduzima mere da se stanje poboljša", saopštio je sindikat.

Navedeno je da sindikalno organizovanje u Juri nije dozvoljeno.

"Tamo gde nema sindikata pritisak na radnike je mnogo veći i oni su spremniji da rade pod bilo kakvim uslovima", naveo je SSSS.

Inspektorat za rad juče je potvrdio da je upoznat sa video-snimkom Jure i da je uputio inspektore u pogone te kompanije u Rači i Leskovcu.Mediji su ranije pisali da poslovodstvo Jure ne dozvoljava radnicima da za vreme rada idu u toalet, a u dosadašnjim kontrolama inspektora za rad nije utvrđeno da su ugrožena radnička prava u pogonima te kompanije.
Izvor: Beta, B92

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP