Oživeo mumifikovani budistički lama?

Religijske vođe u Rusiji tvrde da mumificirani budistički lama Daši-Doržo Itigilov noću luta muzejem kako bi pozvao čovečanstvo na mir u svetu, piše Dejli mejl.

Lama Igitilov (Foto: Wikimedia Commons / public domain)

Telo lame obično se nalazi u staklenom sarkofagu na drugom spratu njegove ‘palate’ u gradu Ulan Ude u Sibiru.

Međutim, lokalne religijske vođe tvrde da je počeo da se pomera u nedelju i ponedeljak uveče, verovatno kako bi čovečanstvo pozvao na mir, prenosi CCTV.

Pojedini budisti veruju da je još živ i da se nalazi u stanju hibernacije, ali trenutni lama Damba Ajušeev istakao je da se na jednoj od fotografija mogu prepoznati čuvari u vojnoj uniformi, koji nose dve torbe.

“Ovo svakako nije šala. Na jednoj od fotografija vidim figuru muškarca, baš kao i vi, i znam pouzdano da u palati Itigilov niko nije mogao da se nađe u to vreme”, rekao je Ajušeev.

“Lama se nalazi 5-6 metara niz hodnik, na svom tronu, a mesto na kojem ovaj čovek stoji nalazi se ispred vrata. Na fotografiji koja je snimljena narednog dana, telo lame se nalazi u blizini sofe. Ne postoji video-snimak, samo obrisi tela koje otkriva bljesak blica”, dodao je.
Foto: The Siberian Times
Foto: The Siberian Times

Lama Itigilov bio je istaknuti verski vođa u vreme carističke Rusije. Umro je 1927, godinu dana nakon što je Sovjetski savez izdao upozorenje budističkim monasima da napuste Rusiju jer se njihova učenja kose sa boljševičkim.

Lamina poslednja želja bila je da bude sahranjen u položaju lotusa, u kojem je umro.

Izvor: Daily Mail

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP