Simptomi raka kože koji ne smeju da ignorisati

Svake godine raste broj obolelih od raka kože, kako u našoj zemlji, tako i u zemljama širom sveta. Ukoliko se bolest na vreme otkrije, šanse za izlečenje su 90 odsto. Jednako bitna je i zaštita od UV zračenja, ali ono nije jedini uzrok ove bolesti.


ruben_gal0 / Pixabay

Rizik od dobijanja raka kože je veći ukoliko neki član porodice ima ili je imao karcinom, imate osetljivu ili problematičnu kožu, izloženi ste brojnim tretmanima koji se koriste rendgenskim zracima, pušač ste...

Kako biste na vreme prepoznali promene, potrebno je znati i da postoje tri tipa tumora kože: bazocelularni, planocelularni i melanom.

Bazocelularni je najčešći oblik karcinoma kože i uglavnom zahvata oblasti koje su najizloženije sunčevoj svetlosti (vrat, lice i ruke). Melanom je najređi oblik i nije ga lako prepoznati na prvi pogled, jer često izgleda kao mladež. Planocelularni je sličan bazocelularnom i javlja se i u unutrašnjim organima (usta, genitalije).

Simptomi za svaki oblik se ne mogu razgraničiti, jer se mnogi preklapaju. Ovo su najčešći simptomi koje ne bi trebalo ignorisati:

1. Asimetričan oblik mladeža – zamislite crtu koja prolazi po sredini mladeža, polovine moraju biti jednake. Ukoliko nisu, mladež je asimetričan.

2. Nepravilne ivice mladeža – Ukoliko su ivice nepravilne, znaci su upozorenja. Takođe bi trebalo da budu glatke

3. Mladeži poprimaju tamnu boju ili se primećuje više različitih boja

4. Mladeži koji rastu – češći su slučajevi kancera kod mladeža većih od 6 milimetara

5. Mladeži koji krvare ili bole

6. Bubuljice ili crvene mrlje koje ne nestaju

7. Modrica na stopalu koja ne prolazi

8. Izloženost humanom papiloma virusu (uzročniku najčešće polno prenosive bolesti)

9. Hronična rana – obično se odnosi na probleme sa ustima, pa se najčešće upozoravaju pušači

10. Smeđe ili crne linije pod noktima

11. Suvi zadebljani delovi kože koji se perutaju – što može da bued i znak ekcema, psorijaze ili jednostavno suve kože, ali ukoliko ne reaguju na kreme, treba ih proveriti.

Postojanje ovih simptoma ne mora da podrazumeva kancer kože, ali se svakako preporučuje obratiti se lekaru.

B92

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP