Naučno dokazano: Ko laže više - žene ili muškarci

Nedavno sprovedeno istraživanje napokon je potvrdilo ono što su žene odavno sumnjale: muškarci lažu više od žena!

Pixabay
U jednom velikom istraživanju su naučnici Maks-Plank-instituta sakupili rezultate 565 različitih manjih istraživanja o laganju u kojima je učestvovalo oko 44.000 učesnika. Otkrili su da godine, kao i pol, utiču na učestalost laganja. Analiza je objavljena u stručnom časopisu „Psyhological Bulletin“.

U analizi gotovo 600 raznih istraživanja koja su se sprovodila zadnjih nekoliko godina, naučnici su otkrili da prvenstveno mlađe osobe i muškarci češće lažu. U istraživanjima su se radili mali eksperimenti, poput bacanja novčića. Svaki ispitanik je morao da baci novčić i kaže rezultat – dakle, pismo ili glava – voditeljima istraživanja. Kome se okrene glava, taj dobije novac. Na kraju eksperimenta bi broj glava i pisama trebalo da bude otprilike jednak za sve ispitanike. Međutim, u gotovo svim istraživanjima su učesnici „dobili“ češće glavu – kako bi zaradili više novca. Tako se otkrilo da muškarci češće kažu neistinu od žena. Međutim, razlika je mala: kod eksperimenata koji su rađeni u okviru istraživanja, lagalo je ukupno 42 odsto muškaraca i 38 odsto svih žena. A verovatnoća da neko laže pada s godinama…

To bi moglo da bude jedno moguće objašnjenje rezultata istraživanja. Muškarci će češće rizikovati da budu uhvaćeni te se ne ustručavaju od laži – za razliku od žena, kažu naučnici. Osim toga, ženama teže pada da lažu ako će time naštetiti drugim ljudima. Jednostavnog objašnjenja za sve to nema.

izvor: Superzena.B92

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP