Naučnici prognozirali kada će biti kraj aktivnosti virusa korona

Naučnici očekuju sniženje aktivnosti virusa korona do leta, jer dolazi toplije vreme, što ne pogoduje virusu, rekao je zamenik direktora za inovacije Istraživačkog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju „Paster“ u Sankt Peterburgu Aleksandar Semjonov.


Pixabay

„Sad nam stiže leto, svuda će porasti temperatura, biće povećana insolacija, ultraljubičasto zračenje i slično. Virus korona određeno vreme opstaje u okruženju, ali ne može zauvek. Nadam se da će na leto aktivnost virusa oslabiti. Optimalna temperatura za prenos virusa je od pet do 12 stepeni, upravo ono što sada imamo u evropskom delu Rusije. Takvi uslovi su povoljni za širenje virusa, dok toplota, očigledno, nije“, istakao je Semjonov, prenosi „Rusija 1“.

Prema njegovim rečima, leto još nije nastupilo i nema dovoljno podataka koji bi potvrdili njegove pretpostavke.

„Postoji velika verovatnoća da će se sa koronom desiti isto kao i sa virusom atipične pneumonije, koji je preplašio ceo svet 2003-2004. godine, kada je vladala epidemija SARS-a. I vidite, 17 godina kasnije nestao je bez traga“, podseća stručnjak.

Direktor državnog naučnog centra „Vektor“ Rinat Maksutov takođe smatra da postoji nekoliko mogućih scenarija, kada je reč o virusu korona.

„Verovatno će preći u sezonsku bolest, što zači da će se ovaj virus stalno nalaziti među ljudskom populacijom, po analogiji sa drugim virusima korona i gripom, ali, moguće, sa većim brojem teških slučajeva“, ističe on.

(Sputnjik)

  © Blogger templates Newspaper III by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP